Ik wil een thuisbatterij!
We krijgen de laatste tijd erg veel belletjes van nieuwe en bestaande klanten dat ze graag een thuisbatterij willen aanschaffen. Als we de reden vragen waarom ze dat dan willen is een veel gehoord antwoord: “Ik wil losgekoppeld zijn van het net!”.
Laten we dan gelijk maar beginnen met een stuk informatie verstrekking. De thuisbatterijen zoals die er nu zijn, hebben als doel om in combinatie met de zonnepanelen in een 24-uur cyclus de afname van de energieleverancier zoveel mogelijk te beperken. Maar we komen daarmee niet “los van het net”. Het is ook niet zo dat we de stroom die we in de zomer over hebben, in de winter uit onze thuisbatterij gaan halen. Zoveel stroom kunnen we helaas niet in een kleine thuisbatterij kwijt. Dan moet er met de huidige techniek naast ieder huis een zeecontainer met batterijen staan.
Hoe werkt het?
Als de zonnepanelen voldoende daglicht opvangen om aan te schakelen, word je stroom direct in de meterkast ‘afgeleverd’. Dit gebeurt automatisch en hoef je niets voor te doen. Dan wordt er eerst gekeken welke apparaten in huis stroom nodig hebben. Die apparaten krijgen dan, voor zover voldoende beschikbaar, stroom van de zonnepanelen. Als je stroom tekort komt, wordt deze van je energieleverancier bijgekocht via de draai/-slimme meter in de meterkast. Het is dan zaak dat je eerst probeert de grote verbruikers zo veel mogelijk overdag aan te zetten.
Stroom die je opwekt direct consumeren (zelfconsumptie zoals we dat noemen) is voor de toekomst het belangrijkste om te doen. Daarmee kan je de afbouw van de saldering vanaf 2023 een heel eind op vangen. Als je zonnepanelen meer stroom produceren dan dat je op dat moment verbruikt, dan kan je die stroom opvangen in een thuisbatterij. Dat is dus ook een soort ‘zelf consumptie’ maar dan voor uitgesteld gebruik. Je slaat die stroom dus op en levert hem niet terug. Als dan aan het einde van de dag de zonnepanelen minder stroom leveren (of geen stroom in de avond), dan zal een groot deel van de stroom uit je thuisbatterij gehaald worden. Dat is dus de stroom van overdag die je ’s avonds gaat gebruiken. Als je de thuisbatterij goed ‘dimensioneert’ (af stemt op de situatie in huis), probeer je er voor te zorgen dat de thuisbatterij aan het einde van de dag vol zit en aan het begin van de ochtend netjes leeg is. Daarmee maak je optimaal gebruik van je systeem. Als je thuisbatterij structureel nog voor de helft vol is aan het einde van de nacht, heb je dus feitelijk een te grote thuisbatterij.

Er zullen dagen zijn dat er overdag simpelweg te weinig energie uit de zon te halen is. Kijk maar naar de herfstachtige dagen van de afgelopen week. Dan zal de thuisbatterij nauwelijks vullen en komt de stroom die je tekort komt gewoon van je energie leverancier. Dat geeft ook direct aan dat je niet zomaar ‘los van het elektriciteitsnet’ kan komen. We zullen met de huidige technieken onze aansluiting van de energieleverancier gewoon nodig hebben. Wel worden de accusystemen steeds slimmer en is er bij sommige systemen de mogelijkheid om bijvoorbeeld een paar stopcontacten aan de accu te koppelen. Als er dan een keer een stroomstoring is, dan heb je over die stopcontacten nog wat stroom beschikbaar, mits de accu voldoende stroom heeft opgeslagen. Je zou die stopcontacten dan zo kunnen kiezen dat bijvoorbeeld je vriezer of computer systemen blijven draaien.
Levensduur en veiligheid van de thuisbatterij
Net als bij onze zonnepanelen zijn we ook bij de thuisbatterijen niet over één nacht ijs gegaan en hebben we voor een uitstekende kwaliteit en garanties gekozen. In de basis voeren we voor de particulieren en klein zakelijke markt de thuisbatterij systemen van SolarWatt en Nilar. Bij de SolarWatt thuisbatterij kiezen we voor volledige systeem integratie. Omdat we al jaren een premium dealer zijn van dit grote Duitse merk, zijn we er trots op dat afgelopen september ook hun nieuwe thuisbatterij van de productie band is gerold en nu in onze showroom staat.
De thuisbatterijen zijn in volledige samenwerking ontwikkeld met het team van BMWi en voldoen daarmee aan de allerhoogste kwaliteit en veiligheid eisen. Niet onbelangrijk omdat het systeem in je eigen huis staat en je daar woont en slaapt. Op de thuisbatterij geeft SolarWatt maar liefst 10 jaar garantie, ze zijn geluidsarm en hebben géén onderhoud nodig. De nieuwe thuisbatterij is een zogenaamde Plug & Play variant geworden die we snel aan kunnen sluiten en met bijna iedere omvormer samen kunnen laten werken. Daar is over nagedacht door de engineers. Dus ook achteraf kunnen we de thuisbatterijen aansluiten, of u nu wel of niet al klant bent bij ons.

Ook de Zweedse Nilar Accu systemen behoren tot de meest veilige thuisbatterijen die er zijn. In combinatie met onze eveneens Zweedse omvormer oplossing van FerroAmp kunnen we hiermee instappen in een simpele oplossing maar kunnen we ook de meer complexe vraagstukken van het midden en kleinbedrijf aan. Deze oplossingen bieden we bij ons moederbedrijf YellowNRG.nl aan bij diverse bedrijven waarmee we grote kostenbesparingen realiseren. De betrouwbaarheid van de systemen staat daarbij hoog op de eisen-lijst van onze klanten.
Systeemintegratie
De SolarWatt Glas-Glas zonnepanelen, de energiemanager en de thuisbatterij vormen één geheel en gaan in de toekomst zorgen dat de belangrijke systemen in je huis met elkaar samenwerken. Met de energiemanager krijg je precies inzicht in hetgeen wat in huis gebeurd qua elektra verbruik om zo optimaal gebruik te maken van je zelf opgewekte stroom. Daarbij zijn de kosten van de energie maatschappij zo ver mogelijk beperkt. Ook gaat de integratie van de laadpaal steeds verder. We kunnen met behulp van de energiemanager de stroom die we over hebben dadelijk gaan sturen richting de thuisbatterij, de auto of de warmtepomp. Het SolarWatt systeem is geheel te schalen naar de wensen van de klant en zo flexibel dat we het in de toekomst eenvoudig uit kunnen breiden. Zoals je hieronder ziet, is het systeem ook erg inzichtelijk en dat maakt het gebruik ook makkelijker.


Wij zijn helemaal klaar voor de toekomst om slimmer met energie om te gaan. We gebruiken hierbij uitsluitend Europese kwaliteitsproducten zoals onze klanten van ons gewend zijn. We doen simpelweg géén concessies aan kwaliteit omwille van levensduur, veiligheid en duurzaamheid. Daarnaast vinden we het extreem belangrijk dat we de producten uit de lokale Europese markten betrekken en onze afhankelijkheid en bemoeienis van andere continenten beperken.
Thuisbatterij ook iets voor jou?
Wil je meer weten over de thuisbatterij, bel dan naar 071 403 403 6 of stuur een mail naar info@groene-woningen.nl.
Hartelijk dank voor dit duidelijke verhaal!
Met vriendelijke groet
Karin Fiolet te Rijnsburg
Hi Karin,
Bedankt voor je bericht en fijn dat alles duidelijk is! Wil je meer weten over de toepassing voor je eigen huis, dan kun je contact opnemen met info@groene-woningen.nl!
Groet, Team Groene-Woningen