P1 meter

HomeWizard, inzicht in je verbruik

Het wordt steeds belangrijker om inzicht te krijgen in je verbruik. Wat verbruik je op een dag, wat is je sluipverbruik en kun je hierop besparen? Maar niet alleen op stroom kunnen we besparen, ook op het water. HomeWizard, een bedrijf uit Noordwijk, heeft hier handige apparaten voor ontwikkeld die alles in een simpel overzicht weergeven. Want het hoeft niet moeilijk te zijn om te besparen!

Wat is HomeWizard

HomeWizard is in 2011 opgericht bij een bijeenkomst voor start-ups. Ze zijn ooit begonnen met handige apparaten die spullen in huis kunnen bedienen. Zoals een apparaatje om iets aan en uit te zetten of speciale apparaatjes die de gordijnen open en dicht konden doen. Toen inzicht in het energieverbruik steeds belangrijker werd, is HomeWizard een nieuwe weg ingeslagen. Het doel van HomeWizard is inzicht krijgen in je water, stroom- en gasverbruik. En sinds de meest recente update van HomeWizard in april 2023, is het nu ook mogelijk om de zonnepanelen toe te voegen aan het portaal (van sommige omvormers) zodat je op één plek, alle informatie omtrent verbruik en opwekking kan inzien. 

Soorten apparaten

P1 Meter

Het meest verkochte apparaatje van HomeWizard is de P1 meter. Een redelijk simpel apparaatje dat direct inzicht geeft in je verbruik en teruglevering. Je krijgt realtime inzicht en kunt dus zien wat je op dit moment verbruikt. Anders dan de grafiek bij de energieleverancier die dagelijks, wekelijks of maandelijks inzicht geeft, kun je met de p1 meter iedere moment van de dag bekijken wat er in huis gebeurd. De aansluiting van de P1 meter is erg simpel en de app en de P1 meter zijn binnen vijf minuten geïnstalleerd.  Heb je naast een slimme meter ook al een slimme gas meter, dan wordt je gasverbruik ook direct inzichtelijk!

Energy Socket

Daarnaast hebben ze ook Energy Sockets. Dit zijn stekkers die je tussen het stopcontact en het desbetreffende apparaat zet om te kijken wat het verbruik is. Een groot voordeel van deze stekkers is, ten op zichtte van andere energiestekkers, dat je deze ook slim kan aansturen. Zo kun je deze bijvoorbeeld op een boiler zetten om te kijken hoeveel de boiler verbruikt gedurende de dag en laten afschakelen in de nacht wanneer je geen warm water nodig hebt. Of je kunt de TV op een slimme stekker zetten die automatisch afschakelt als de tv en alle randapparatuur onder een bepaalde wattage komt. Dit scheelt sluipverbruik. Voor sommige diensten is een extra abonnement vereist van €1,- per maand. Dit geeft je volledige toegang tot historische data en meer stuurmogelijkheden met de sockets en diverse andere extra’s.

Kwh teller

Maar wil je specifiek weten wat de zonnepanelen opwekken of wat bijvoorbeeld je elektrische auto laadt. Dan hebben ze een hier een aparte meter voor die je in de meterkast kan plaatsen. Dit is de kWh teller voor 1 of 3 fase. Met deze meters kan je in meer detail bepaalde apparaten of een gehele groep beheren, sturen of monitoren. Met alleen de P1 meter zie je weldegelijk wat er realtime wordt verbruikt en teruggeleverd, maar zegt dat niets over je zelfconsumptie van grote apparaten.

Energy socket home wizard

Watermeter

Als laatst heeft HomeWizard een watermeter. Deze geeft live inzicht in je waterverbruik. Zo weet je precies hoeveel water je hebt verbruikt bij het douchen of bij het vullen van je bad. Je kunt ook aangeven hoeveel je betaalt per kWh of per m3 water of gas. Hierdoor geeft de app aan wat je huidige kosten zijn.

Watermeter Home Wizard

Innovaties

Al deze apparaten communiceren met elkaar en kunnen dus ook fouten bij jou in huis opsporen. HomeWizard is momenteel bezig met ‘Lekkagedetectie’. Op basis van zelflerende algoritmes kijken ze naar het normale waterverbruik en ontvang je een melding bij een afwijking. We kunnen al wel zeggen dat een klant van ons er op deze manier achter kwam dat bepaalde toiletten in zijn bedrijfspand defecten hadden in de spoelbakken. Die bleven doorlopen en dat had serieus waterverbruik tot gevolg. Door de bemetering kwam hij daar achter en zijn direct alle toiletten gerepareerd. Daarmee was de gehele investering direct terugverdient.

Daarbij kun je voor €1,- per maand updaten naar Energy+. Hiermee kun je je eigen omvormer aan het systeem koppelen (nog niet alle omvormers kunnen dit), inzicht krijgen in je sluipverbruik en jaren de data terugkijken. Maar ook zal de app een melding geven als er ongebruikelijke situaties zich voordoen, zoals te hoog water- of stroomverbruik.

De toekomst

Niet alleen voor het besparen van energie zijn deze apparaten heel handig, ook voor het bepalen van de grootte van je thuisbatterij. Wat namelijk erg belangrijk gaat worden, is het inzicht krijgen in je energie verbruik door de dag heen. Zeker als je al zonnepanelen hebt, is het belangrijk dat je begrijpt op welk moment je stroom opwekt en verbruikt. Door het inzicht ga je beter om met de energie. Tevens verzamel je informatie over je verbruik die wij kunnen gebruiken om dadelijk de juiste maat batterij voor je te bepalen. Een té grote thuisbatterij is zonde, want dan betaal je voor opslag die je niet gebruikt. Een té kleine accu is zonde omdat er meer zelfconsumptie mogelijk is. 

Wil je ook op een gemakkelijke en betaalbare manier meer inzicht? Kijk dan op de website van Homewizard voor de webshop waar alle materialen te koop zijn. Installatie van de basis spullen is erg eenvoudig zelf te doen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *