Brandveiligheid zonnesysteem

Hoe brandveilig is je zonnesysteem?

Je ziet het wel eens voorbij komen op het nieuws. Een dak dat in de brand is gegaan door de zonnepanelen. Het komt relatief weinig voor in vergelijking met het aantal zonnepanelen dat geplaatst wordt. Maar het komt wel eens voor en de oorzaak kan in een klein hoekje zitten. 

De kans op brand is moeilijk te onderzoeken vanwege de verschillende producten en aansluitingen. Volgens onderzoek van TNO, een onafhankelijke onderzoeksorganisatie, ligt de oorzaak bij 90% van de branden aan de installatie van de zonnepanelen. In de meeste gevallen ligt het aan het ontbreken van vakkennis bij de installateur in combinatie met de verbindingen van connectoren (stekkers) en de kabels. Er kunnen, bij een verkeerde aansluiting, vonken ontstaan, of een zogeheten vlamboog, die op brandbaar materiaal een brand kunnen veroorzaken.

Kwaliteit

Hoe beter de kwaliteit van de componenten en de professionele aansluiting, hoe minder kans op brand. Zolang de installatie is uitgevoerd door installateurs die weten wat ze doen en gebruik maken van kwaliteitsproducten, is de kans op brand erg laag. Volgens het RIVM is de kans geschat op 0,0029%. Waarbij de veelvoorkomende oorzaak onvakkundige installaties zijn. 

Hoe test je brandveiligheid?

Bij SolarWatt wordt elk zonnepaneel getest met een vlamverspreidingstest en brandtest. De vlamverspreidingstest is bedoeld om te kijken hoe erg een vlam zich verspreid door brandbare onderdelen in het zonnepaneel. Ze hebben drie verschillende brandklasse, A, B en C. 

  • Brandklasse A – hoog: Bestand tegen zware vuurproeven
  • Brandklasse B – gemiddeld: Bestand tegen gemiddelde vuurproeven
  • Brandklasse C – laag: Bestand tegen lichte vuurproeven

Per brandklasse meten ze de blootstelling van het vuur aan het zonnepaneel. Het vermogen van de brand in kWh en de vlamverspreiding. Waarbij het doel is dat de vlam zich zo min mogelijk verspreidt zodat dit op het dak natuurlijk voor de minste schade zorgt. 

De andere test is de brandtest. Hier zijn we als Groene-Woningen meerdere malen aanwezig geweest om te kijken hoe dit in zijn werk gaat. Deze test doen ze om te kijken wat er gebeurt als er bijvoorbeeld vuurwerk of een vonk van de connector afkomt. Ook hier zijn drie verschillende brandklasse A, B en C. Er wordt hier gekeken naar de blootstelling, de grootte van het brandende onderdeel en de vlamverspreiding.

In onderstaande brandtest werd dakbedekking in combinatie met een zonnepaneel getest. Je ziet twee isolatie lagen en daarbovenop een dakbedekkingslaag. Hier bovenop stond het glas-glas zonnepaneel van SolarWatt. Deze heeft brandklasse A.

Brandtest foto's

De meeste zonnepanelen in de wereld zijn getest met brandklasse C. Maar de SolarWatt Glas-Glas module is getest met brandklasse A, de hoogste categorie. Uit het eerder benoemde onderzoek van TNO komt ook dat glas-glas zonnepanelen veiliger zijn dan glas-folie zonnepanelen wanneer het aankomt op de brandveiligheid. Wat natuurlijk logisch is, de temperatuur waarbij folie smelt is lager dan dat van glas. Ook hier zie je terug dat je betaalt voor kwaliteit, glas is immers duurder dan folie. 

Kwaliteitsproducten is de eerste stap en kwaliteitsinstallatie is stap twee. Gebruik maken van producten die voldoen aan alle keurmerken vraagt om een hogere investering, maar zorgt wel voor een veiliger zonnesysteem. Maar naast kwalitatief hoogwaardige componenten moet het zonnesysteem natuurijk wel goed geïnstalleerd worden. Dus zorg ervoor dat je de zonnepanelen laat installeren door een partij die gecertifieerd is en kwaliteitsproducten levert.

Wat past er op jouw dak?

Doe de ZonCheck en laat Groene-Woningen uitzoeken wat er op jouw dak past en wat je kan besparen! Laat je gegevens hieronder achter:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *