Prijsplafond netto verbruik

Het prijsplafond netto verbruik

In het vorige artikel vroegen we ons af wat het prijsplafond voor zonnepaneel eigenaren zou betekenen. Goed nieuws, het prijsplafond berekent de overheid op basis van netto verbruik. Dit betekent dat je de opbrengst van je zonnepanelen van je totale stroomverbruik af mag halen.

De overheid heeft er lang over gesproken. De vraag was, berekenen we het prijsplafond over het netto verbruik of over het bruto verbruik. Hier is eindelijk duidelijkheid over. Het verschil leggen we graag even uit. Bruto verbruik is het daadwerkelijke verbruik over het gehele jaar. Dus stel je verbruikt 3000 kWh per jaar. Dan is dat je bruto verbruik. Wekken je zonnepanelen 2000 kWh op. Dan is je netto verbruik 1000 kWh, want 3000 – 2000 = 1000 kWh.

Ongelijkheid prijsplafond

Omdat de regering gebruik gaat maken van het netto verbruik, komt er geen ongelijkheid tussen mensen met en zonder een slimme meter. Mensen zonder een slimme meter kunnen namelijk hun in en uitgaande stroom niet apart meten en zien alleen een netto verbruik. Als de regering uit gaat van het bruto verbruik, worden alle bewoners van een huis zonder slimme meter achtergesteld.

Berekening netto verbruik

Als je de berekening wilt maken, moet je de opwekking van je zonnepanelen van je bruto energieverbruik halen. Het prijsplafond geldt dus voor het nettoverbruik dat in 2023 na salderen resteert. Hieronder een aantal voorbeelden om dit duidelijk te maken.

Voorbeeld 1:

Verbruik woning
Opwekking zonnepanelen

3800 kWh
2600 kWh –
—————–
1200 kWh

Je valt in voorbeeld 1 met een netto verbruik van 1.200kWh  volledig onder het prijsplafond. Het prijsplafond is namelijk momenteel ingesteld op 2900 kWh.

Voorbeeld 2:

Verbruik woning
Opwekking zonnepanelen

3800 kWh
800 kWh –
—————–
3000 kWh

Je valt in het voorbeeld 2 dus niet met je gehele verbruik onder het prijsplafond. Je netto verbruik is 3000 en dat is 100 kWh méér dan het prijsplafond. Dat betekend dat je voor de eerste 2.900 kWh de prijs betaald die is vastgelegd in het prijsplafond en voor de resterende 100 kWh dus de marktprijs van jouw energieleverancier betaald. 

Voorbeeld 3:

Verbruik woning
Opwekking zonnepanelen

2500 kWh
2800 kWh –
—————–
– 300 kWh

Zoals je in voorbeeld 3 ziet, wek je meer op dan dat je verbruikt. Je netto verbruik is dan -300 kWh. Dan ga je te maken krijgen met de terugleververgoeding. Je ontvangt een X bedrag voor de 300 kWh die je te veel hebt opgewekt. De prijs voor teruglevering is niet gekoppeld aan de prijs van het prijsplafond. Je energieleverancier bepaalt zelf welk bedrag hij betaald voor de extra energie. Dit bedrag moet een ‘redelijke vergoeding’ waarbij de redelijkheid per leverancier wordt bepaald.

Al met al is de invoering van het prijsplafond een gunstige regeling met betrekking tot de hoge energieprijzen. De berekening ervan wordt gedaan op basis van het netto verbruik. De opgewekte energie gaat eerst van je bruto verbruik af. Let wel op, dit is een tijdelijke regel in 2023. Zoals het er nu uitziet, zullen we in 2024 weer het oude tarief betalen.

*Groene-Woningen heeft deze informatie zorgvuldig samengesteld. We hebben daarbij gebruik gemaakt van de informatie die we hebben omstreeks de datum van het publiceren van dit artikel. Toekomstige regelingen zijn hier dus niet in opgenomen. Er kunnen géén rechten aan dit artikel worden ontleend.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *