Zonnepanelen schoonmaken

Hét moment om je zonnepanelen schoon te maken!

Zie je dat je zonnepanelen vies zijn? Dan is het voorjaar het beste moment om je zonnepanelen schoon te maken. Dan draaien de zonnepanelen optimaal in de zomer. Maar aan zonnepalen schoonmaken zitten nog een aantal belangrijke voorwaarden.

Zonnepanelen zijn onderhoudsarm en worden in de meeste gevallen door een goede regenbui schoongemaakt. Vaak schoonmaken is dus niet nodig. Wel is het belangrijk om af en toe je zonnepanelen te controleren op viezigheid. Het kan namelijk voorkomen dat je zonnepanelen na een aantal jaar minder gaan opwekken omdat er vuil op ligt. Dit verschil is pas merkbaar als er bijvoorbeeld een goede laag Sahara zand voor een langere periode op ligt. Gelukkig valt er in Nederland in de zomer ook vaker een goed bui waardoor de zonnepanelen schoongemaakt worden.

Vaak kun je vervuiling zien in de onderste randen van de zonnepanelen, waar zich in de loop van de jaren wat vuil heeft opgehoopt. Het kan zelf gebeuren dat er wat mos gaat groeien. Maar aan zonnepalen schoonmaken zitten nog een aantal belangrijke voorwaarden. De mate van vervuiling zal ook sterk afhangen van de omgeving waar de panelen liggen. Aan of in de buurt van het strand kan zand en zout al sneller voor vervuiling zorgen. Ook een bosrijke omgeving kan voor meer vervuiling zorgen. Maar over het algemeen hoef je de zonnepanelen maar een keer in de vijf jaar schoon te maken.

Stappenplan zonnepanelen schoonmaken

Stap 1: Schakel het systeem uit
Veiligheid staat voorop en daarom is het belangrijk om het systeem uit te schakelen. Dit kan in de meterkast, daar zit een geel stickertje van het zonnesysteem. Deze mag je omlaag zetten. Heb je die niet, kijk dan of er bijvoorbeeld een werkschakelaar is geplaatst in de buurt van de omvormer waarmee je de spanning van het systeem kunt halen. Zorg daarbij ook dat je veilig te werk gaat op het dak. 

Stap 2: Geen druk op de zonnepanelen
De glas-glas zonnepanelen zijn heel sterk maar we willen voorkomen dat er iets kapot gaat. Dus probeer niet op de zonnepanelen te zitten of te steunen met knie of elleboog. Daarbij zijn de glas-folie zonnepanelen kwetsbaarder dan glas-glas dus daar moet je extra voorzichtig mee omgaan. 

Stap 3: Maak de zonnepanelen schoon
De zonnepanelen kan je schoonmaken met water. Gebruik een zachte doek/spons/borstel. Maak de zonnepanelen schoon. Om vingerafdrukken op de zonnepanelen te voorkomen kun je siliconen of katoenen handschoenen gebruiken. Ook vingerafdrukken (vaak iets vettig) spoelen er na een paar regenbuien weer vanaf. 

Stap 4: Ik kan niet bij de zonnepanelen?
Kun je de zonnepanelen niet zelf schoonmaken? Geen zorgen, er zijn bedrijven gespecialiseerd in het schoonmaken van zonnepanelen. Informeer je even goed over de prijzen zodat er geen woekerprijzen betaald hoeven te worden. 

Do’s en Don’ts

Do:

  • (Ontkalkt / demi) Water
  • Zachte doek of spons
  • Borstel met nylon haren
  • Silicone of katoenen handschoenen

Don’ts

  • Schuurspons
  • Hogedrukspuit
  • Bijtende schoonmaakmiddelen

Controleer dus even of je zonnepanelen vies zijn, zien ze er niet vies uit? Dan is er niks aan de hand en hoef je de zonnepanelen niet schoon te maken. Zijn de zonnepanelen wel vuil? Ga dan veilig te werk en gebruik bovenstaande stappen om je zonnepanelen schoon te maken. En vergeet het systeem niet weer aan te ze zetten! Op naar een zonnige zomer!

Tip: Probeer vanaf dit voorjaar en deze zomer jezelf alvast aan te leren met name stroom te gebruiken als de panelen veel opwekken. Hiermee verhoog je je zelfconsumptie en leer je jezelf gedrag aan dat straks gaat helpen als de saldering wordt teruggeschroefd. Gebruik stoom als je het opwekt!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *