SolarSolutions International

Groene-Woningen naar de Solar Beurs

Deze maand was in Haarlemmermeer weer de jaarlijkse Solar beurs. Mooi moment om veel van onze vaste leveranciers weer even te treffen en updates te krijgen over zaken die eraan komen…. Of liever, die er niet gaan komen. Want als er één ding duidelijk was op de solar beurs, dan was het wel de negatieve vibe over de beschikbaarheid van producten. Omvormer fabrikanten, montage materiaal, zonnepanelen fabrikanten, kabelleveranciers….. Iedereen had het over de problemen die er zijn en nog te verwachten zijn in de gehele keten. En helaas is daar bar weinig aan te doen. We proberen nog steeds om een grote voorraad in te kopen, maar we zijn niet de enige. 

Beschikbaarheid

Het grootste probleem dat we de komende periode verwachten is de beschikbaarheid van omvormers. Daar zijn de tekorten enorm en lopen de wachttijden zienderogen op. We hebben veel omvormers in bestelling staan en proberen samen met onze vaste leveranciers binnen de tekorten te kunnen schipperen. Maar het zal niet mee vallen om in de komende periode alle installaties in een keer af te maken. We moeten er met elkaar echter wel voor gaan zorgen dat we met de beperkte leveringen, de wachttijden en installatie voortgang zo goed mogelijk gaan managen.

We voorzien dat we af en toe in de situatie komen dat we bijvoorbeeld wél de zonnepanelen beschikbaar hebben en die samen met het gehele kabeltracé en de onderconstructie aan komen leggen, maar dat de omvormer wat later komt. Om er voor te zorgen dat we continuïteit houden in het werk zullen we dus af en toe wat flexibiliteit van onze klanten gaan vragen. Maar we weten zeker dat het met elkaar gaat lukken. In de meer dan 10 jaar dat we nu bezig zijn hebben ook wij dit nog niet mee gemaakt. Maar we zijn gelukkig niet de enige. Zoals jullie van ons gewend zijn gaan we geen consessies doen aan de kwaliteit door voor inferieure componenten te kiezen om maar te installeren. 

Was en dan geen positief nieuws?

Natuurlijk wel. We zien dat veel omvormer fabrikanten al door ontwikkelen en oplossingen maken voor de steeds groter wordende zonnepanelen (hoger vermogen). Ook willen ze ervoor zorgen dat de omvormers steeds beter gaat passen in ‘slimme woningen en bedrijven’. Het koppelen van laadpalen, huishoudelijke apparatuur, het slim verwarmen van water als opslag van een te veel aan stroom en natuurlijk de opslag van stroom in thuisbatterijen. Allemaal voorbereidingen die dadelijk snel in kunnen gaan spelen op eventuele nieuwe regels ter vervanging van de salderingsregeling. Maar helaas is daar nog steeds weinig over bekend. Helaas is over de regeling zelf nog niet veel nieuws te melden.

We gebruiken de Solar Solutions beurs ook altijd als ‘check’ om te kijken of ons portfolio aan producten nog altijd de juiste is. Zo lag onze focus deze keer op de goedkopere Aziatische merken omvormers. De grote vraag is dan altijd “Moeten we omwille van de prijs deze omvormers in het assortiment opnemen?”. Ook nu zijn we er weer van overtuigd dat we toch geen ‘prijs keuze’ moeten maken. Als we doorvragen blijkt dat zoiets essentieels als ‘schaduw management software’ geen onderdeel uit maakt van deze omvormers. Dat betekent opbrengst verlies voor de meeste Nederlandse daken waar we veel te maken hebben met dakkapellen, schoorstenen en bomen. Daarmee is de goedkope omvormer bij aanschaf toch weer een dure omvormer door de mindere opbrengst die het gehele systeem de komende jaren heeft. 

Thuisbatterij

Natuurlijk is de thuisbatterij ook een veel besproken item op menig stand. Maar zolang er nog geen duidelijkheid komt vanuit de overheid over de invulling van de vervanger van de salderingsregel, is het lastig om nu al die producten in ons assortiment een vaste plek te geven. Natuurlijk zijn er in ons klantenbestand ook ‘koplopers’ die gewoon een thuisbatterij willen, maar die zijn meer uitzondering dan regel. Vooralsnog blijven wij de markt en regelgeving in de gaten houden. En laten we jullie als klant zo snel mogelijk weten wanneer er veranderingen komen die jullie kunnen helpen slimmer met energie om te gaan.  

Nieuwe fabriek SolarWatt

Volgende maand gaan we naar de SolarWatt fabriek in Duitsland. We krijgen dan als premium dealer een rondleiding door de nieuwe fabriek. SolarWatt heeft een grote uitdaging gehad deze fabriek te moeten bouwen midden in de Corona tijd. Dit heeft serieus impact gehad (en heeft nog steeds) op onze levertijden, maar als het goed is zou vanaf begin juni de output op niveau moeten komen.

Meer weten over zonnepanelen?

Denk je er over om zonnepanelen aan te schaffen maar heb je nog veel vragen? Lees dan onze 21 Tips voor het kopen van zonnepanelen. Zo ben je optimaal voorbereid om de beste keuzes te maken. Download dan ons e-book en ontvang deze gelijk in je mail:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *