Vakantiegeld investeren in zonnepanelen

Gebruik je vakantiegeld voor zonnepanelen

Deze maand is het weer zover, het vakantiegeld staat op je rekening. Misschien ga je een heerlijke vakantie boeken naar het zonnige zuiden of los je een deel van je hypotheek af. Vakantiegeld kun je uiteraard inzetten als buffer voor onvoorziene omstandigheden. Alleen het nadeel van geld op je spaarrekening is dat het weinig oplevert. Maar wat nou als je met je vakantiegeld een erg goed rendement kunt behalen? Dat kan door te investeren in zonnepanelen.

Rendement maken op je vakantiegeld

We zijn altijd geneigd om het geld dat we uitgeven als kosten te zien. Uiteraard kun je je geld maar één keer uitgeven maar in het geval van zonnepanelen kun je deze kosten beter als investering zien. Je bespaart direct op je energiekosten zodra de zonnepanelen op je dak liggen. Zeker omdat je voorlopig nog kunt salderen, is alle energie die je opwerkt rendement op je investering. Meer over de saldering lees je hier >>

De besparing in energiekosten moet je zien als rendement op het vakantiegeld dat je voor de zonnepanelen gebruikt. Een investering dus waar je simpelweg een bepaald rendement op behaalt. Net zoals spaargeld op de bank of een investering in aandelen. Alleen zit er 15% rente op de zonnepanelen in plaats van maximaal 0,15% op de bank. Dat is zomaar 100 keer zoveel rendement.

Naast het hoge rendement heb je momenteel ook een belastingvoordeel omdat je in de meeste gevallen de btw op zonnepanelen terug kan vragen. De aanschaf van zonnepanelen zorgt er ook nog eens voor dat je woning in waarde stijgt.

Wat is rendement als je vakantiegeld voor zonnepanelen gebruikt?

Gemiddeld verbruikt een huishouden met 4 personen zo’n 4000 kWh op jaarbasis. Stel je hebt een huis waar ongeveer 10 zonnepanelen op het dak passen en de zonnepanelen zijn 375 Wattpiek per stuk. Dan kunnen we de simpele rekensom maken; namelijk 10 x 375 = 3750 Wattpiek aan vermogen op je dak. De zonnepanelen wekken met een ligging richting het zuiden zo’n 95% op. Dit betekent dat je 3750 x 0,95 = 3563 kWh op jaarbasis kan opwekken. Momenteel betalen we ongeveer 35 cent per kWh dus 0,35 x 3563 = € 1247. Een mooi bedrag dat je op jaarbasis kunt besparen. De investering is ongeveer 7.000 euro, de besparing zo’n 1.250 euro en dus heb je een rendement van maar liefst 18%.

Conclusie, als je je vakantiegeld dit jaar (deels) in zonnepanelen investeert, heb je daar nog jarenlang profijt van. Met het geld dat je jaarlijks bespaart, kan na je investering steeds luxere vakanties boeken.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *