Gas afsluiting woning

Gasaansluiting opzeggen tijdelijk kosteloos

Door een recente uitspraak van de rechter, is het opzeggen van de gasaansluiting kosteloos geworden. Goed nieuws voor mensen die een warmtepomp hebben en de jaarlijkse netwerkkosten voor niets betalen. Maar ook handig als je nadenkt over het aanschaffen van een warmtepomp. Want de netwerkkosten niet betalen heeft natuurlijk een positieve impact op het rendement op jouw investering.

Vanaf wanneer is het gratis?

Vanaf 1 maart is het gratis om de gasaansluiting te laten verwijderen. Na een uitspraak van de rechter in augustus 2020 en maart 2021 is ervoor gekozen om het opzeggen te “socialiseren”. Klinkt mooi en dat is het ook, maar het is wel tijdelijk. Vanaf het ingaan van de nieuwe energiewet zal er weer een tarief gelden. Die nieuwe energiewet gaat waarschijnlijk in 2023 in en dat betekent dat je zo’n twee jaar hebt om kosteloos van het gas af te gaan.

Wel zuur is dat mensen van wie de gasaansluiting voor 1 maart is verwijderd, gewoon de rekening moeten betalen.

Gasaansluiting opzeggen, hoe werkt dat?

Als je een verzoek indient om je gasmeter te laten verwijderen, is de meter niet het enige dat wordt weggehaald. Vanwege de veiligheid wordt de complete aansluiting naar de woning weggehaald. Dat wil zeggen: vanaf de centrale gasleiding, waarop alle woningen in jouw straat zijn aangesloten, tot en met jouw gasmeter. Het is dus een behoorlijke klus.

Wat scheelt dat per jaar?

Dit verschilt per netbeheerder. Voor Liander geldt dat de kosten 204 euro per jaar zijn. Bij Stedin betaalt een consument 174 euro per jaar. Dat is natuurlijk zonde van het geld als je geen gebruik maakt van de gasaansluiting. Voor meer informatie kun je de links naar de tarieven van deze twee partijen hieronder bekijken.

Tarieven Liander
Tarieven Stedin

Gasaansluiting opzeggen, nadelen?

Uiteindelijk moeten we met z’n allen van het gas af en het opzeggen van de gasaansluiting is dus een logische stap. Zeker als je nog tientallen jaren in je woning wil blijven wonen. Maar denk je erover om je huis binnen een aantal jaar te verkopen? Dan is het gemis van een gasaansluiting misschien iets dat een potentiële koper als vervelend kan ervaren. Mocht deze persoon in de toekomst toch gas willen gebruiken, bijvoorbeeld voor een gashaard, dan zullen daar aansluitkosten voor in rekening gebracht worden.

Hoe zit het met dat rendement?

Een warmtepomp kopen heeft pas financieel nut als je een redelijke hoeveelheid gas verstookt. Stel dat het verbruik 2.000 m3 gas per jaar is dan betaal je daarvoor ongeveer 1.500 euro. Je gaat wel meer elektriciteit gebruiken en laten we voor het gemak 500 euro extra elektriciteitskosten nemen. Je besparing is dan zo’n 1.000 euro per jaar en als je warmtepomp inclusief installatie 14.000 euro kostte, is dat een rendement van 7,14%. Als je ook nog eens 200 euro bespaart op de gasaansluiting die je niet meer hebt, is de besparing 1.200 euro per jaar. Het rendement loopt dan op naar 8,57%.

Meer over onze warmtepompen >>

Wie betaalt de rekening eigenlijk

Het is veel werk om een gasaansluiting te verwijderen en niet gek dat zoiets geld kost. Maar als de consument die zich laat afsluiten niet betaalt, wie betaalt er dan? Volgens de netbeheerders gaan ze deze kosten verrekenen in de tarieven voor gas en vastrecht. Oftewel, alle andere consumenten betalen voor het opzeggen van de gasaansluitingen.

Gezien het feit dat we met z’n allen van het gas af moeten en willen, is het natuurlijk vreemd dat de kosten onevenredig worden verdeeld. Het is daarom te hopen dat er in de energiewet van 2023 nieuwe regels komen rondom het opzeggen van de de gasaansluiting.

Gratis ZonCheck

Met de Groene-Woningen ZonCheck zie je in één oogopslag wat jouw woning aan zonne-energie kan opleveren. De ZonCheck wordt uitgevoerd middels geavanceerde software waarmee we uw woning analyseren wat betreft schaduw, oriëntatie, hellingshoek en meer. Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *