Garantie soorten

Garantie, garantie en nog eens garantie…

In de wereld van zonnepanelen hoor je het vaak voorbij komen, productgarantie, vermogensgarantie en bijvoorbeeld garantie op de installatie. Maar naast garanties zijn er ook verzekeringen. Wat is het verschil tussen al deze begrippen?

Productgarantie

We beginnen bij de productgarantie. Dit is de garantie die je krijgt op het product en ligt bij de fabrikant. Met het product worden dan alle fysieke onderdelen bedoeld. Dit is bijvoorbeeld het communicatiebord of de ventilator in de omvormer. Dit kan namelijk alleen fysiek vervangen worden. Hierbuiten valt bijvoorbeeld de achteruitgang van de opbrengst van de zonnepanelen, dit is namelijk geen tastbaar onderdeel in de omvormer. Op omvormers zit vaak minimaal 5 jaar garantie. Voor zonnepanelen is dit vaak minimaal 10 jaar. Wij voeren het merk SolarWatt al jaren in ons portfolio. De reden hiervoor is dat zij in hun productgaranties voor de Glas/Glas modules als fabrikant maar liefst 30 jaar productgarantie geven. Die producten worden in hun eigen test-lab dan ook uitvoerig getest. 

Vermogensgarantie

Dan hebben we vermogensgarantie. Het woord zegt het al, garantie op je vermogen. Ook deze garantie ligt bij de fabrikant van het product. Het vermogen van de zonnepanelen kun je zien als het aantal Wattpiek. Dit staat vaak bij de module in je offerte aangegeven. Op het gemiddelde zonnepaneel zit 25 jaar vermogensgarantie naar 80%. De fabrikanten zeggen vaak toe dat het zonnepaneel na 25 jaar nog minimaal 80% van zijn originele vermogen kan leveren. Daar liggen natuurlijk wel bepaalde testmethode aan ten grondslag. Dit noemen ze in de industrie STC (Standaard Test Condities) . Heb je dus een 365 Wp module gekocht dan zou dat na 25 jaar nog steeds 292 Wp moeten leveren onder STC. 

Kies je echter voor de Glas-Glas techniek van SolarWatt, dan garandeert SolarWatt GmbH een degradatie naar maximaal 87% is 30 jaar.  Dit wil zeggen dat het zonnepaneel na 30 jaar nog steeds 87% van het originele vermogen heeft. Van iedere SolarWatt module die de fabriek verlaat ligt het exacte vermogen vast. Er kan dus altijd teruggekeken worden in de tijd wat het vermogen van de module was toen hij van de band af rolde. 

Garantie claimen
Op de producten heb je recht op de volledige product- en vermogensgarantie van de desbetreffende fabrikant. Groene-Woningen helpt kosteloos om de garanties te claimen. Ook zullen we er alles aan doen om de producten op aangeven van de fabrikanten te vervangen zodat je systeem weer goed draait.

Waar zit de fabrikant echt?

Vaak worden er producten op de markt gezet met fancy Duits klinkende namen, echter zijn dit vaak gewoon Aziatische partijen die het op de markt brengen. Het is dus van belang om te kijken wie nu echt de garantie verstrekt. Om dat te zien, kun je bij je leverancier vragen of zij je de garantie voorwaarden toe willen sturen van de module die ze je aanbieden. Vaak zie je in artikel 1 van de voorwaarden al staan waar de partij is gevestigd die de garantie verstrekt. Dat zegt vaak al veel over de productie locatie. 

Ook kan het zijn dat een Europese partij zijn producten elders laat maken omwille van volumes of eigen capaciteit. Verzeker je er dan van dat de garantie gevende partij, zoals vernoemd in de garantie voorwaarden, in Europa zit. Dit geeft meer zekerheden op het verkrijgen van de garantie. 

Er zijn ook zonnepanelen die in Azië of ergens anders geproduceerd zijn en hier in Europa een stickertje krijgen. Zo’n bedrijf koopt dan zonnepanelen in een grote bulkverkoop met een onbekende merknaam. Daarna gaat er hier een sticker op met de merknaam en is het klaar voor de verkoop. Het is dus van belang dat je kijkt waar je de zonnepanelen vandaan haalt. Je weet namelijk in dat geval niet welke fabrikant achter je product zit. 

Ook de consumentenbond waarschuwt je voor dit soort praktijken. Zij leggen het nog even duidelijk uit op hun site:

Tip: check of het merk voor een echte fabrikant staat
Er zijn ook zonnepanelen waarvan de merknaam niet voor een echte fabrikant staat. Zo’n bedrijf koopt dan bij een voor de consument onbekende fabrikant ‘whitelabel’ zonnepanelen in en verkoopt die onder eigen merknaam. Dit gebeurt overigens ook bij veel andere producten. In zo’n geval weet je vaak niet welke fabrikant achter het product zit en wat er gebeurt als de merknaam van de markt verdwijnt. Zulke panelen kunnen goedkoper zijn, maar verdienen niet de voorkeur, tenzij het merk zelf als een grote stabiele kwaliteitsfabrikant bekend staat. Of als je weet wat de werkelijke fabrikant is en vertrouwen hebt in die producent.” – Peter van der Wilt, Expert Energie bij de Consumentenbond.

Installatiegarantie

De laatste is installatiegarantie. Dit is de garantie die je krijg op de installatie van het installatiebedrijf en de werkzaamheden van de installateur. Is er tijdens de installatie iets mis gegaan, zijn er stekkers bijvoorbeeld niet goed aangedraaid of is er een stuk montage losgeraakt, dan valt dit onder de installatiegarantie. Bij Groene-Woningen is de installatiegarantie twee jaar. Mocht er in die periode iets mis zijn met de installatie, dan lossen we dat kosteloos voor je op. Het is dan wel van belang dat andere partijen niet aan het werk zijn geweest aan de installatie.

Verzekering bovenop garantie

Naast de garanties, is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo geeft SolarWatt op hun glas-glas zonnepanelen 5 jaar gratis verzekering en is de mogelijkheid er om hier 10 jaar van te maken. Dus 5 jaar gratis plus 5 jaar betaald. Dit tegen een bedrag van ongeveer €484 (voor het jaar 2022) voor 5 jaar extra. Je bent dan verzekerd tegen diefstal, schades (zoals brand, hagel, kortsluiting, vandalisme), gemiste opbrengsten en verminderde prestaties. 

Het is dus erg belangrijk om te kijken wie de garantie levert. Want er zijn merken zonnepanelen of omvormers die 30 of 35 jaar garantie geven maar in het midden laten waar de garantie te halen valt. Dit zijn in de meeste gevallen Aziatische partijen. En om met je zonnepaneel in het vliegtuig naar Azië te gaan, zit je ook niet op te wachten. Probeer dus altijd met een partij in zee te gaan die producten verkopen met een hoofdkantoor in Nederland of ten minste Europa. Dan weet je bij wie je terecht kan voor de garantie.

*Disclaimer: in dit artikel zijn we uitgegaan van de informatie die wij verkrijgen bij onze leveranciers. Wij realiseren ons dat garantie een complex onderwerp is en hebben als doel om het onderwerp voor iedereen iets duidelijker te krijgen. Wij kunnen op basis van dit artikel niet aansprakelijk worden gesteld.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *