Ga je voor een stringomvormer, overweeg dan een hybride omvormer!
Hybride auto, hybride warmtepomp, hybride cv-ketel… Allemaal apparaten die twee soorten techniek in één systeem hebben. Denk aan een hybride auto. De ene helft van de tijd rijdt deze auto op brandstof en een ander deel van de tijd op elektriciteit. Het is een soort kruising tussen twee soorten. Maar wat is een hybride omvormer en waarom kun je beter voor een hybride omvormer kiezen als je toch al een stringomvormer neemt?
Stringomvormer
Bij de stringomvormer zitten de zonnepanelen in een serie geschakeld. In de opbrengstgrafiek zie je een grafiek met de totale opbrengst. We gebruiken dit systeem vaak op daken met weinig of geen schaduw. SMA of Sofar zijn bekende seriegeschakelde omvormers.
Denk je eraan om een seriegeschakelde omvormer te nemen, overweeg dan een hybride omvormer. Sofar heeft zowel voor de 1 fase woningen als ook de 3 fase woningen mooie batterij oplossingen. Deze batterijen kunnen we installeren van klein tot groot en zijn eenvoudig te koppelen en uit te breiden.
Heb je micro omvormers dan kun je ook daarbij een batterij systeem plaatsen. Dit wordt echter een stand-alone systeem dat niet direct geladen wordt uit de panelen, maar altijd nog een extra conversielag nodig heeft.

Hybride omvormer
Maar wat is dan een Hybride omvormer? Een hybride omvormer is een omvormer en een batterij lader/ontlader in één apparaat. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen en batterijen om in bruikbare wisselstroom in huis. Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je de stroom die je overdag opwekt, op kan slaan in een batterij voor in de avond en nacht. Het is dus een 24-uurs cyclus. De Hybride omvormer kan dus 3 dingen:
- Stroom uit de zonnepanelen omvormer en geschikt maken voor gebruik in huis (net als een standaard omvormer)
- Stroom uit de zonnepanelen doorzetten naar het batterij systeem om daarmee de batterijen op te laden.
- Stroom uit de batterij omzetten naar stroom die in huis is te verbruiken.
Als vierde oplossing kunnen. De betere omvormers ook direct stroom vanuit de leverancier (Vattenfall Eneco e.d.) gebruiken om op goedkope momenten de batterij te laden.
Interesse in de thuisbatterij
De interesse in een thuisbatterij neemt steeds meer toe. Specialisten verwachten dat twee op de drie Nederlanders uiteindelijk een thuisbatterij zullen aanschaffen. De aanschaf van een thuisbatterij wordt vanaf 2025 steeds interessanter. Dit is het jaar wanneer de salderingsregeling voor het eerst gaat afbouwen. 2024 is het laatste jaar dat we 100% terugkrijgen voor de stroom die we terug het net in sturen. In 2025 krijgen we namelijk nog maar 64% terug voor diezelfde stroom. In 2026 is dit ook 64% en elk opvolgend jaar neemt dit af met 9%. Dit zal tot 2030 gebeuren waarbij in 2031 het percentage 0% is. Omdat je dus steeds minder stroom tegen je inkoopprijs terug mag geven aan het net wordt het steeds interessanter om de stroom die je over hebt in een batterij te stoppen.
In de nabije toekomst wordt het zelfs interessant om gebruik te gaan maken van de variabele energie prijzen waarbij de stroomprijs één dag vooruit per kwartier bekend wordt gemaakt. Daar kun je handig op in spelen door juist op de momenten van goedkope energie de batterij uit het net vol te laden en later te gebruiken.
Voordelen
Het voordeel van de hybride omvormer is dat je het systeem in twee delen kan aanschaffen. Je kunt namelijk nu investeren in de omvormer en over een aantal jaar in de thuisbatterij. Dit is fijn voor de portemonnee. Koop je nu namelijk een standaard omvormer en ga je in de toekomst over op een batterij systeem, dan moet je alsnog een ‘laad/ontlaad regelaar’ aanschaffen om de stroom in- en uit je batterij te kunnen halen. De Hybride omvormer heeft deze functionaliteit al in zich.
Daarbij kun je de hybride omvormer tegen 0% BTW aanschaffen als het binnen de installatie van de zonnepanelen valt. De hybride omvormer is iets duurder dan een normale omvormer maar scheelt een hoop geld in de toekomst als je aanschaf van een thuisbatterij overweegt.
Het is ook in de toekomst interessant als er al een hybride omvormer hangt. Dan kan de installateur gemakkelijk de batterij hierop aansluiten. Dit scheelt tijd en zo ben jij als klant voordeliger uit. Ook in de meterkast worden in de toekomst de aanpassingen minder groot omdat de batterij altijd via de omvormer zijn stroom zal leveren. Er hoeft dus geen extra aanpassing gemaakt te worden in de meterkast.
Heb je dadelijk namelijk een aparte batterij én een aparte omvormer, dan kan er ineens van 3 kanten tegelijk stroom komen. Vanuit de elektriciteitsleverancier komt er dan stroom, vanuit de zonnepanelen en vanuit de batterij met eigen omvormer. Dit heeft consequenties voor de meterkast en de bedrading.
Nadelen
Er zijn ook nadelen aan een hybride omvormer. Als je een hybride omvormer aanschaft, moet je zowel de batterij als de omvormer van hetzelfde merk aanschaffen. Als je de omvormer van merk A aanschaft, moet je (over het algemeen) ook de thuisbatterij van merk A aanschaffen. Je bent dus beperkt in je keuze. Merken werken namelijk niet altijd evengoed samen.
Hybride omvormers slaan stroom als gelijkstroom op. Dit is in vaktaal DC-stroom. Deze DC-stroom komt van je zonnepanelen en gaat direct de batterij in. De omvormer die aan de batterij/zonnepanelen zit, zal ervoor zorgen dat de stroom van DC naar AC wordt omgezet zodat je de zonnestroom in huis kan gebruiken.
DC Batterij
Een DC batterij systeem is een systeem dat direct aan je zonnepanelen is gekoppeld, vaak met een hybride omvormer. De stroom van de zonnepanelen gaat dus rechtstreeks de batterij in (beide is het DC stroom) en die stroom hoeft dus niet omgezet te worden. Pas als er stroom in huis gebruikt wordt maakt de (hybride) omvormer er AC stroom van.

AC Batterij
Een AC-thuisbatterij is een thuisbatterij die je overal in je huis kan aansluiten als een soort plug-and-play systeem. De batterij zet de stroom in je huis (AC) om in DC-stroom (gelijkstroom) en slaat het op. Want stroom sla je altijd als DC-stroom. Als er stroom uit de batterij nodig is, wordt dit weer netjes door het systeem omgezet van DC naar AC stroom.
Een AC-batterij van merk A kan staat in de basis los van de omvormer van merk B. Ze kunnen dus los van elkaar, naast elkaar werken. Het nadeel van dit systeem is, dat er kleine conversieverliezen zijn. Want bij elke omschakeling van AC naar DC verliest de stroom een percentage.

Bij een hybride omvormer heb je geen last van deze conversieverliezen. De DC-stroom van de zonnepanelen wordt als DC-stroom opgeslagen in de batterij. Pas als de stroom later nodig is, zal de omvormer dit omzetten in AC-stroom.
Dus sta je nu op het punt om een nieuw systeem aan te schaffen, laat je dan door ons team informeren over de mogelijkheden. Heb je reeds een bestaand systeem en wil je toch overstappen op een batterij systeem, dan kijken we graag mee naar de mogelijke oplossingen die we hebben. Weet dat de batterij op dit moment nog niet een financieel terugverdien model heeft omdat we nog ruim kunnen salderen. Het veranderen van gedrag in verbruik is in de komende 3 a 4 jaar (met de huidige regelgeving) je grootste winst. Ga verbruiken als je opwekt!
PS. Wil je meer weten over de verschillende soorten thuisbatterijen? >> Lees het hier.