FAQ

Algemeen

V: Wat is een zonnepaneel?
A: Een zonnepaneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. De zonne-energie wordt opgevangen in een omvormer. Deze omvormer is het ‘elektrische hart’ van de installatie. Hier vindt het omzetten van zonne-energie plaats in energie die geschikt is voor gebruik in apparaten in huis, in een bedrijf of op een school. Een zonnepaneel is dus een middel om gratis duurzaam stroom op te wekken.

V: Zijn er verschillende soorten zonnepanelen? En zo ja: welke kan ik dan via jullie aanschaffen?
A: Er bestaan Monokristallijn panelen (zwarte panelen) en Polikristallijn panelen (blauw panelen). Ze werken op exact dezelfde wijze, alleen de monokristallijn panelen vragen een iets hogere investering. Uit esthetisch oogpunt wordt vaak voor de monokristallijn panelen gekozen. Zowel de poli- als de monokristallijnen panelen kunnen bij Groene Woningen aangeschaft worden.

Daarnaast is er een onderscheid te maken tussen Glas-Folie en Glas-Glas panelen. Standaard zonnepanelen zijn samengesteld uit een glas laag aan de voorkant met een folie laag aan de achterkant. Deze folie laag maakt het zonnepaneel kwetsbaar voor externe factoren zoals vocht, zout, zand en warmte.

In de volgende video legt de fabrikant SOLARWATT uit wat de verschillen zijn.

V: Hebben de zonnepanelen ook een keurmerk?
A: Wij bevelen de Duitse SOLARWATT-zonnepanelen aan. Deze zonnepanelen zijn gecertificeerd volgens het keurmerk CE keur en het Duitse VDE. De Consumentenbond voerde ook vele inspecties uit in de Duitse SOLARWATT-fabriek.

De Consumentenbond test de zonnepanelen op:

  • Controle van de componenten en verbinding van de cellen;
  • Samenvoeging van de diverse componenten;
  • Eindafwerking van het paneel;
  • En een kwaliteitscontrole op het afgegeven paneel.

De resultaten zijn keer op keer positief. Deze zonnepanelen onderscheiden zich als enige in de markt met een uitgebreide all-in garantie en zekerheden. De glas-glas zonnepanelen bieden maar liefst 30 jaar product- en vermogensgarantie, hebben geen kans op vochttoetreding, leveren 25 procent meer kWh-en op, hebben een 33 procent langere levensduur, SOLARWATT ERKENNING

V: Hoe gevoelig zijn zonnepanelen voor bijvoorbeeld hagel, vogelpoep of de bal van de buurkinderen?
A: De glas-glas zonnepanelen van SOLARWATT zijn bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden.

In de zomer van 2016 werd zuidoost-Brabant getroffen door een enorme hagelbui waarbij er hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. Voor de Nederlandse zonne-energiesector is het de eerste keer dat men op grote schaal in aanraking kwam met schade aan zonnepanelen door extreem grote hagelstenen. De schade, als gevolg van de storm, liep naar de 1 miljard Euro. Opmerkelijk is dat 1 specifiek zonnepaneel veel minder last heeft ondervonden door de hagel; het glas-glas zonnepaneel. Naast dat er geen zichtbare schade aan dit paneel te zien was, bleek ook na een elektroluminescentie-test alles nog dik in orde te zijn. Dit terwijl alle standaard glas-folie zonnepanelen gesneuveld waren.
Voor meer informatie over de schade-gevoeligheid van de zonnepanelen raadpleegt u de volgende link:
Schadegevoeligheid SOLARWATT

V: Zijn er ook nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen?
A: Zonnepanelen zijn eigenlijk in alle opzichten een gezonde, duurzame en rendabele investering. Smaken verschillen natuurlijk als het gaat om hoe het eruit ziet, maar ook hiervoor kunnen wij een oplossing bieden zoals bijvoorbeeld het integreren van de zonnepanelen in het dak. Ook kunt u kiezen voor zwarte zonnepanelen met zwart montage materiaal in plaats van de blauwe, standaard geleverde zonnepanelen. Hier is wel een meerprijs aan verbonden.

V: Mijn vraag staat hier niet bij, met wie en hoe kan ik contact opnemen met iemand die mij kan antwoorden?
A: U kunt contact opnemen met ons bij Groene Woningen opnemen via 071-403 40 36 en daar al uw vragen stellen. Uiteraard bent u van harte uitgenodigd om in de showroom langs te komen aan de Valkenburgseweg 28b in Katwijk. Ook staan er warmtepompen in de showroom opgesteld. Bel vooraf even voor het maken van een afspraak.

Voorwaarden

V: Heb ik toestemming nodig van de gemeente om zonnepanelen te plaatsen?
A: Indien u geen beschermd stadsgezicht of monument bezit, is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij.

V: Kan ik de zonnepanelen ook op een plat dak plaatsen?
A: Ja, dat kan. Wij hebben diverse montagesystemen beschikbaar voor een breed scala aan daken.

V: Waar moet ik rekening mee houden als ik zonnepanelen op mijn dak wil plaatsen?
A: Oude of kwetsbare dakconstructies vragen extra aandacht, maar dit wil niet zeggen dat we geen zonnepanelen kunnen monteren. In 95% van de gevallen kunnen we probleemloos zonnepanelen plaatsen. Houd er rekening mee dat er tijdens de installatie dakpannen zouden kunnen sneuvelen. Des te meer indien de dakpannen oud zijn. Het is dan ook aan te raden om een aantal reserve dakpannen te hebben.

V: Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?
A: Test: is mijn dak geschikt? Maar meten is weten! Wij gebruiken geavanceerde softwareprogramma’s om op afstand uw dak te bekijken en in te meten waarbij we direct weten hoeveel panelen er op uw dak geplaatst kunnen worden en welke indicatieve opbrengst de zonnepanelen zullen generen.

V: Als mijn dak niet op het zuiden ligt, kan ik dan toch zonnepanelen laten plaatsen?
A: Alle daken tussen Oost en West, over het zuiden heen bekeken, zijn prima geschikt. Andere oriëntaties beoordelen wij vooraf, waarna wij het rendement aan u zal terugkoppelen.

Kosten en opbrengsten

V: Wat levert het mij op?
A: Buiten alle voordelen die zonnepanelen bieden voor het milieu en de volgende generaties, leveren de zonnepanelen een indicatief rendement op van tussen de 8% en 12%. Door de gekozen kwaliteit zonnepanelen en installaties heeft u een hogere zekerheid dat u het rendement ook daadwerkelijk haalt. Geld op uw spaarrekening levert inmiddels minder dan 1% rendement op. Zodra uw installatie draait gaan uw maandelijkse energielasten direct naar beneden.

V: Kan ik thuis op nog andere manieren verduurzamen?
A: Ja, dat kan zeker. Met een warmtepomp is het theoretisch mogelijk uw gasaansluiting op te zeggen en bent u voorzien van een zeer milieuvriendelijke oplossing voor de verwarming van uw woning.

V: Ik wil of kan thuis geen zonnepanelen plaatsen, maar ik wil wel verduurzamen. Zijn er dan nog andere mogelijkheden?
A: Ja, die zijn er zeker. Wij bieden ook andere oplossingen om te verduurzamen. Met vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp kunt u uw gasaansluiting ook opzeggen en draagt u substantieel bij aan de verduurzaming van uw leefomgeving. Ook biedt een goede isolatie een groot besparingspotentieel en kunt u nadenken over Ledverlichting of bijvoorbeeld het vervangen van oud witgoed.

V: Hoe is de terugverdientijd bepaald?
A: De terugverdientijd wordt berekend aan de hand van de huidige stroomprijs, de te verwachten opbrengst en de te verwachten stroomprijsstijging. Bij de beste kwaliteit producten zoals we die zullen leveren van SOLARWATT, SMA en Van Der Valk montagesystemen is de terugverdientijd tussen de 7 en 10 jaar. Dit komt neer op een indicatief rendement van 12%.
Zonnepanelen degenereren nu eenmaal ook. Dat wil zeggen dat zonnepanelen in de loop der jaren steeds een heel klein beetje minder vermogen opleveren. De fabrikant van de zonnepanelen, SOLARWATT, garandeert na 30 jaar 87% van het originele vermogen. SOLARWATT geeft u dan ook 30 jaar product- en vermogensgarantie op de zonnepanelen.
Natuurlijk blijven we afhankelijk van de weersomstandigheden, maar met een gemiddeld aantal zonne-uren van 900 per jaar maken wij ons geen zorgen over uw rendement.

V: Kan ik de btw op zonnepanelen terugvragen?
A: Ja, dat kan! Raadpleeg de belastingdienst voor meer informatie. Natuurlijk kunnen wij u hier ook mee helpen.

Aanschaf

V: Moet ik mijn zonnepanelen straks apart verzekeren?
A: Het is zeker de moeite waard om het bij uw opstalverzekeraar na te vragen. Zij kunnen u ongetwijfeld helpen. Van ons, in samenwerking met SOLARWATT, krijgt u 5 jaar lang een gratis en volledige verzekering voor uw systeem, inclusief eventuele opbrengstverliezen door schade. Wij verwijzen u graag naar de brochure volledige dekking SOLARWATT.

V: Kan ik de status van mijn systeem online uitlezen en aansturen?
A: Aansturen nee, uitlezen ja. Alles is middels app, computer, smartphone uit te lezen, mits online natuurlijk. (werkende internet verbinding op dag van oplevering)

V: Ik heb nog geen slimme meter. Kan ik dan wel zonnepanelen aanschaffen?
A: Ja, dat kan. 95% van de traditionele meters draaien terug. Uitzonderingen –> gratis nieuwe slimme meter.

V: Moet ik mij aanmelden bij een (andere) energie leverancier?
A: Alle energieleveranciers zijn verplicht de terug geleverde stroom te verrekenen (salderingsregeling). Na installatie bent u wel verplicht om zich aan te melden bij www.energieleveren.nl.

V: Ik ga verhuizen. Kan ik mijn zonnepanelen meenemen?
A: Ja, dat kan. U kunt ook overwegen om uw huis met een beter energielabel te verkopen.

V: Ik heb schaduw op mijn dak. Kan ik dan wel zonnepanelen aanschaffen of kan ik daar wat aan doen?
A: Bij het ontwerpen van uw systeem houden wij rekening met schaduw. Afhankelijk van de hoeveelheid schaduw geven wij u een op maat gemaakt advies. Zo streven wij naar een maximale opbrengst van uw investering.

V: Kan ik mijn elektrische auto en/of elektrische fiets opladen met mijn zonnepanelen?
A: Ja, dat kan. De opgewekte stroom gaat rechtstreeks naar uw auto als deze overdag staat te laden. Daarbuiten wordt gebruik gemaakt van de salderingsregeling.

V: Als de stroom uitvalt, wat gebeurt er dan? Heb ik een accu nodig?
A: Als de stroom uitvalt, stopt ook het systeem met werken. Dit heeft te maken met veiligheidsregels in het netwerk. Wel kunnen wij u adviseren in accu systemen die door blijven werken bij stroomuitval.

Video materiaal

Glas-Folie / Glas-Glas (Solarwatt): https://youtu.be/-Wrzb_5phU0
Mono en Poly (Fritss): https://youtu.be/n94-GgS94Fs
Schaduwoplossingen (SMA): https://www.sma-benelux.com/kenniscentrum/schaduwoplossingen.html

"De toekomst ...

… draait om het managen van je energieverbruik!”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Aardgas ...

… om je woning te verwarmen is achterhaald.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Stroom ...

… van je zonnepanelen kun je ook bufferen als warmte.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Kalk ...

… is een enorme energieverslinder in je systeem.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Warmtepompen ...

… zijn snel, simpel, goedkoop en effectief.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Het indak-systeem ...

… laat je zonnepanelen er ook nog eens fraai uitzien.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Je geld ...

… zet je op dak, niet op de bank.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Energie ...

… wek je in de toekomst gewoon zelf op.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Ons portfolio ...

… is modulair en samengesteld om efficiënt samen te werken.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Europese producten ...

… gebruiken wij vanwege de bewezen kwaliteit en het duurzaam transport.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen

"Zonnepanelen schenken ...

… aan je kinderen, voor een duurzame toekomst en maximaal rendement.”

Stefan van der Laan, Groene-Woningen