Energieslurpers in huis
Vaak doe je erg je best om bewust te zijn met de stroom in je woning. Lichten uit doen, gloeilampen vervangen door led-verlichting enzovoorts. Maar alsnog gaat de energierekening nauwelijks omlaag. En met de huidige energieprijzen en de onzekerheden uit het oosten van Europa wordt het ook steeds belangrijker om te kijken waar de grootverbruikers zitten. Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, is het handig om te kijken welke apparaten in huis veel stroom verbruiken. Al helemaal als de salderingsregeling in 2023 mogelijk langzaam gaat afbouwen.
Vroegen waren er minder elektrische apparaten in huis en dus makkelijker om de grootverbruikers te achterhalen. Maar tegenwoordig hebben we veel verbruikers in huis dus is het opsporen van de grootverbruikers lastig. Er zijn een aantal apparaten in huis waarvan we zeker weten dat ze veel stroom verbruiken zijn:
Elektrische boiler
Oude koelkast/vriezer
Airco
Wasmachine
Vaatwasser
Droger
TV groot
1900 kWh per jaar
550 kWh per jaar
280 kWh per jaar
270 kWh per jaar
182 kWh per jaar
170 kWh per jaar
55 kWh per jaar
Maar dit zijn de logische grootverbruikers. Dan hebben we ook nog apparaten in huis die zonder dat je het door hebt, veel stroom verbruiken. Ten eerste is dat een tweede koelkast. Misschien in je schuur of bijkeuken, waar het in de zomer zo’n 30 graden kan worden en minimaal 20 jaar oud is. En dan verwachten we van dat oude apparaat dat die de vriezer waar dik ijs op zit ook nog op -18 graden houdt. Zo’n oude koelkast en vriezer kan al snel 550 kWh = 193 euro extra per jaar kosten. Maar ook koelkasten die rond de 10 jaar oud zijn verbruiken gemiddeld 320 kWh. Dit is zo’n 112 euro op jaarbasis. De nieuwere modellen zijn veel duurzamer en verbruiken gemiddeld 150 kWh per jaar. Dat is 53 euro en een besparing van 87 euro met een koelkast die al 20 jaar oud is. Dus kijk bij het kopen goed naar de kWh van de koelkast.
Wat verbruikt een simpele oven?
Als je gaat kijken naar wat een oven verbruikt op jaarbasis, moeten we eerst weten wat voor vermogen een oven heeft. Een normale oven heeft een vermogen van 1500 Watt. Dit wil zeggen dat wanneer je de oven een uurtje aan hebt, dat deze 1500 Wattuur verbruikt, oftewel 1,5 kWh. De oven gaat gemiddeld 4 keer per week aan. Dit is 6 kWh per week, want 1,5 keer 4 is 6. Om de rekensom makkelijk te houden, zijn er 52 weken in een jaar en verbruikt de oven dus 312 kWh per jaar. De kosten van een kWh zijn momenteel ongeveer 50 cent. Dus betaal je 156 euro per jaar voor je oven.
Maar heb je een grote oven (3000 Watt) met allerlei bijzondere functionaliteiten en bak je elke dag een uur met de oven. Dan wordt het een hele andere rekensom. Dan doen we 3 kWh keer 365 dagen, dit is 1095 kWh op jaarbasis. Keer de prijs van een kWh, kom je uit op 547,50 euro voor een heel jaar. En dat alleen nog maar om je oven te gebruiken. Daarbij komen nog de wasmachine, droger, vaatwasser, elektrische kookplaat, koelkast enz. Het is dus goed om je bewust te zijn, van de vermogens van je apparaten.
Stekker uit het stopcontact
Wil je echt energiezuinig bezig zijn dan is het van belang dat je apparaten van het stroomnet afhaalt en dus de stekker eruit trekt. Een koffieapparaat of geluidsinstallatie, laten we vrijwel allemaal in het stopcontact zitten. Alle apparaten die in het stopcontact blijven zitten verbruiken energie. Dat zijn de echte sluipverbruikers. Op jaarbasis verbruiken deze bij elkaar zo’n 400 kWh. Dit is met de huidige kWh prijs van €0,35 gemiddeld €140 per jaar. Nog meer sluipverbruikers zijn:
- Computer met randapparatuur
- DVD speler/recorder
- Tv met digicoder
- Geluidsinstallatie
- Mini boiler
Een goede oplossing om te besparen op de sluipverbruikers is een bespaar stekker. Wanneer de sluipverbruiker in de bespaar stand gaat zorgt de stekker ervoor dat er geen stroom verbruikt wordt. Dus voor een tv die in de stand-by stand staat, een koffieapparaat of geluidsinstallatie is dit handig. Een andere oplossing is om de apparaten rondom de tv allemaal in één stekkerdoos met aan- en uitschakelaar te steken. Zo kun je in de avond de stekkerdoos uitklikken en verbruiken deze apparaten geen stroom meer.
Een andere tip is je sluipverbruikers uit het stopcontact halen als je op vakantie gaat. Ook dit scheelt stroom. En mocht er in de buurt bliksem in slaan dan kunnen je apparaten niet beschadigen als je de stekkers (en Coax kabel) eruit haalt. Al helemaal als je zonnepanelen in de zomer volop draaien en je nog geld bespaart door de salderingsregeling. Dan bespaar je ten eerste door de apparaten uit het stopcontact te halen en daar bovenop bespaar je door de opbrengst van de zonnepanelen. Dat is pas lekker verdienen.
Homewizard
Om op een simpele manier inzicht te krijgen is Homewizard uit Noordwijk met een leuk apparaatje gekomen. De HomeWizard WiFi P1 meter. Dit kleine apparaatje stop je in je slimme meter en bekijkt je stroom, teruglevering en gasverbruik tot op de minuut. Zo kun je precies zien op welk moment je veel stroom of gas verbruikt en krijg je een duidelijk overzicht van je verbruik. In de bijbehorende App zie je alle gegevens in een overzichtelijk schema. Ook zie je in de app de teruglevering van de zonnepanelen. Er is alleen een voorwaarde, de slimme meter moet wel gekoppeld zijn aan de gasmeter. Meer lezen >>