Kerst Groene-Woningen Bedankt

Eindstreep 2022 in zicht!

De wereld heeft redelijk op zijn kop gestaan in 2022. We kwamen met elkaar uit een gekke coronatijd rollen. En zijn direct door gegaan in een wereld waarin ‘vrijheid’ niet het meest vanzelfsprekend meer was. De oorlog in de Oekraïne heeft de domino-steentjes die we voorzichtig na 2020 en 2021 weer aan het neerzetten waren een flinke schop gegeven. 

De gekte op de energiemarkt en de feitelijke oorlog, hebben de prijzen van het dagelijks leven enorm omhoog gestuwd. In een land waarvan we met elkaar nooit hadden gedacht dat we er zo van afhankelijk waren. We zagen het allemaal direct aan onze energie nota, die maakte een spurt omhoog. En omdat alles wat we doen en consumeren ook ‘gemaakt’ moet worden, gingen de prijzen van het dagelijks leven als een gek omhoog. 

Mondiale logistieke problemen

Tot overmaat van ramp waren we nog aan het bijkomen van de mondiale logistieke problemen door corona. Toen kwam de Evergreen in het Suezkanaal stil te liggen. Daarna kwamen we er abrupt achter, dat ook de Oekraïne een grote mondiale leverancier is van essentiële producten als granen en zonnebloemolie. Ook veel halffabrikaten in de electronica komen in grote getallen uit de Oekraïne. De logistieke problemen en prijsstijgingen liegen er niet om. Om dan nog maar te zwijgen over de stikstof discussies. Die voor boeren een ramp is en direct invloed heeft op de bouw, de werkgelegenheid, betaalbare woningen en ook nog de prijzen in de winkel.

Als ik mensen spreek zeggen ze vaak: “Nou, het zal in jouw handel wel goed gaan!” Ja, daar zou het alle schijn van hebben. Toch…. toch is het een hele grote uitdaging geweest voor het Team van Groene-Woningen om iedereen tevreden te houden. Door de bizarre stijging van energiekosten gingen veel mensen op zoek naar een alternatief. Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie, elektrische kookplaten, thuisbatterijen, infrarood verwarmingen, houtkachels… Het was allemaal niet aan te slepen. Dan doen wij maar een klein deel van die energiebesparende maatregelen. Naast dat we het als team met elkaar erg naar ons zin hebben, zijn de dagelijkse uitdagingen in de afgelopen 12 maanden fors geweest. 

Enerzijds willen klanten allemaal gisteren panelen op het dak om de prijsstijging voor energie te dempen en dat is begrijpelijk. Terwijl aan de andere kant de leveringen van materialen en prijsstijgingen zorgen voor enorme tekorten. Dat is niet de meest optimale situatie. Dan is er ook nog een krapte op de arbeidsmarkt. Waardoor het erg lastig is om de installatie capaciteit op een kwalitatieve manier gelijke trend te laten houden met de vraag.  Het plannen van installaties is een hele grote uitdaging door tekorten aan omvormers en zonnepanelen. Prijzen van staal, aluminium, glas, microchips silicium (materiaal waar de feitelijke zonnecel van gemaakt is) zijn enorm gestegen en zelfs ook lastig verkrijgbaar (vaak als een gevolg van elkaar). Dit zijn punten waar we de afgelopen 12 maanden druk mee bezig zijn geweest.

Trots

Ik kan echter trots terug kijken naar alle teamleden van Groene-Woningen. Iedereen heeft zijn schouders er onder gezet en kwam met een glimlach naar kantoor. Iedere dag pakken we de uitdagingen op en doen we ons uiterste best alles in goede banen te sturen. Soms met begrip van klant, soms met wat minder begrip van klanten. En ja, daar gaat ook wel eens wat verkeerd in de enorme drukte waarin we werken. Aanvragen die door het dak heen gaan. Producten die niet verkrijgbaar zijn op de manier zoals we dat 10 jaar lang gewend waren. Zieke medewerker op kantoor en een tekort aan goede installateurs bij de huidige vraag. Gelukkig hebben we hard gewerkt om diverse zaken op te pakken. We zijn steeds verder gaan automatiseren om de offertes de deur uit te krijgen, we hebben ons schouw team uitgebreid zodat we ook daar een inhaalslag kunnen maken en we hebben een aantal sollicitanten voor de installatie teams die we in januari mee laten lopen om te kijken of we ze op willen gaan leiden. Voor ons blijft het “motto kwaliteit voor kwantiteit”!

Hoe ziet 2023 eruit?

2023 zal zeker nog in het teken staan van moeizame leveringen vanuit leveranciers, het opleiden van nieuwe mensen naar onze kwaliteitsstandaard en het blijven buffelen op kantoor om alles in goede banen te leiden, de offertes op tijd de deur uit te krijgen, de bestellingen en planning op elkaar af te stemmen en de voorbereidende werkzaamheden te verrichten voor de installatie teams. We realiseren ons als team dat de druk er nog wel op zal blijven staan maar doen onze stinkende best om ook in 2023 zo snel als kwalitatief mogelijk de installaties af te werken. We rekenen daarbij op een beetje geduld van alle partijen in de wetenschap dat ons team zich iedere dag weer écht aan het inzetten is om ook jouw systeem of service aanvraag snel af te handelen. 

Wij sluiten het jaar 2022 met elkaar af met een gezellige winter-BBQ. We proberen allemaal even een paar dagen op adem te komen van 2022 en gaan er met hetzelfde enthousiasme in 2023 weer tegenaan!

We willen jullie dan ook graag allemaal hele fijne Kerstdagen toe wensen. Waarbij we hopen dat jullie met een lagere kachelstand, de warmte bij lieve mensen om je heen kunt vinden. Voor 2023 wensen we jullie een energiek en gezond jaar toe! 

Bedankt voor het vertrouwen, geduld en begrip in de afgelopen maanden!

Team Groene-Woningen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *