Header earth overshoot day

Earth Overshoot Day 2019 is 29 juli

Het is jammer genoeg een beetje slecht, maar wel heel belangrijk nieuws dat we je brengen. Vandaag, 29 juli 2019, is het Earth Overshoot Day. Oftewel, de dag dat we de hoeveelheid grondstoffen hebben verbruikt die onze aarde in een jaar kan produceren. Vervelend, want we moeten nog vijf maanden gebruik maken van de aarde dit jaar.

Wellicht ben je niet bekend met het concept achter Earth Overshoot Day dus eerst een beetje uitleg. 

Wat is Earth Overshoot Day en wie zit erachter?

Earth Overshoot Day is een intitiatief van de Global Footprint Network. In het begin van de jaren 90 ontwikkelde Mathis Wackernagel en William Rees een meetinstrument dat we tegenwoordig kennen als onze “ecologische voetafdruk”, ook wel ecologische footprint genoemd. Het is een meting van ons gedrag ten aanzien van de natuur en daarmee de impact die we hebben op de aarde.

Het doel van de Global Footprint Network is om de data omtrent onze ecologische footprint beschikbaar te maken voor iedereen die hierin interesse heeft. Men heeft data van alle landen waarvoor de Verenigde Naties de data beschikbaar stellen. Wereldwijd gebruiken overheden, bedrijven en NPO’s deze data om hun strategie te bepalen. De data gaat terug tot 1970.

Op basis van deze data is het mogelijk om te kijken op welk moment van het jaar we meer resources hebben verbruikt dan de aarde maakt in een jaar.

29 juli is Earth Overshoot Day

Dat betekent dat we dit jaar 1,75 keer zoveel gaan verbruiken als de aarde kan produceren. We moeten immers nog tot 31 december. Het verbruiken bestaat uit alles wat moeder aarde ons levert, van hout tot kleding en van voedsel tot CO2. Het is belangrijk om je te realiseren dat het verbranden van fosiele brandstoffen zo’n 60% van onze ecologische voetafdruk is.

Grafiek earth overshoot day data

In de afbeelding hierboven zie je hoe ver de Earth Overshoot is verschoven in de afgelopen jaren. Begin jaren zeventig verbruikten we nog maar een klein beetje meer dan één aarde. Maar ook zie je dat de lijn aan het afvlakken is. Met veel goede wil draaien we de datum weer terug. Dat wil zeggen, dat de dag later in het jaar gaat vallen. Als we ervoor zorgen dat Earth Overshoot Day de komende jaren steeds vijf dagen later valt, zijn we in 2050 resource neutraal. Dat zou geweldig zijn natuurlijk. Maar daar moet je wel wel wat voor doen (of laten).

Alle luxe dan maar overboord?

Nee, dat is absoluut niet nodig. Rekening houden met het milieu wil helemaal niet zeggen dat we onze luxe leventjes vaarwel moeten zeggen. Er zijn echter wel veel dingen die we kunnen doen om onze afdruk te verkleinen. Simpel gezegd moeten we de bronnen van onze luxe zien te verleggen. Electriciteit kan van gas gemaakt worden of, veel beter, de zon. Zelfde luxe, andere bron.

Uiteindelijk gaat het om een aantal hoofdgebieden waarin we kunnen acteren. Energie is er natuurlijk één van. En zoals eerder gezegd is het verbruik van fosiele brandstoffen een van de grootste elementen in onze ecologische footprint. Pak bijivoorbeeld zo vaak mogelijk de fiets, dat is nog gezond ook en je werkt gelijk aan het terugdringen van de datum. Er zijn nog tientallen andere zaken die je kunt doen maar daarover later meer.

Op de website van Earth Overshoot Day vind je alvast een overzicht van dingen die we kunnen doen. Zeker een goed startpunt voor inspiratie.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *