De week van de Duurzaamheid
Aankomende week, in de week van 9 tot en met 15 oktober, is het de Week van de Duurzaamheid. Dit is een mooi moment om stil te staan bij onze planeet en te beseffen wat we allemaal kunnen doen om de planeet een handje te helpen. Dit is een ander artikel dan jullie van ons gewend zijn, maar niet minder leuk 😉
Hier zijn 10 originele duurzame tips die je in je dagelijks leven kunt toepassen om de wereld een handje te helpen!
1. Koop lokaal en seizoensgebonden
Veel van het eten dat we in de supermarkt kopen, legt een hele wereldreis af voordat het bij ons in de schappen terechtkomt. Via schip of vliegtuig komt het bij de lokale supermarkt binnen. Hierbij wordt veel CO2 uitgestoten.
Ook gelden er in andere landen andere eisen op het gebied van pesticiden, kunstmest en genetische modificatie. Al deze processen zijn slechter voor het milieu dan de eisen hier in Nederland. Een paar voorbeelden van lokale winkels zijn bijvoorbeeld Oogst in Leiden. Zij hebben een winkel met alle producten van hun eigen boerderij, en zij halen al hun groente, fruit en vlees bij boeren uit de omgeving. Ook Kievitamine is een mooi concept. Dit zijn groente- of fruitpakketten van boeren in de regio. Je kunt je hiervoor inschrijven, en dan ontvang je heerlijke verse groente. Dit scheelt veel CO2-uitstoot, en vaak is al het voedsel nog lekkerder en verser dan in de supermarkt.
2. Koop tweedehands
Of dit nu gaat om een tweedehands fiets, auto, kleding of een stuk meubilair, het is beter voor het milieu om iets tweedehands te kopen dan nieuw. Vooral de mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Ze gebruiken ze veel schadelijke stoffen voor mens, natuur en dier. Zorg ervoor dat je netjes met je auto, fiets, kleding en meubilair omgaat, dan kun je dit op den duur weer doorverkopen.
3. Maak je eigen moes- of kruidentuin
Niet iedereen heeft groene vingers, maar ook je eigen moestuin of kruidentuin kan helpen voor het milieu. Het verbouwen van je eigen voedsel bespaart veel CO2. De groentes en fruit hoeven niet kilometers af te leggen per schip of vliegtuig. Begin eerst met je eigen kruiden kweken, zoals tijm, rozemarijn en basilicum. Later kun je tomaten, pepers, komkommers en andere groenten kweken.
4. Vermijd zo veel mogelijk plastic verpakkingen
Probeer in de supermarkt de producten te pakken die zo min mogelijk plastic bevatten. Koop bijvoorbeeld losse groenten in plaats van voorverpakte groente. En neem je vaak eten mee naar werk? Doe dit dan in een glazen bakje in plaats van alle plastic verpakkingen of plastic zakjes. Glas is makkelijker te recyclen dan plastic.
5. Ga met de fiets of het OV
Moet je even snel langs de supermarkt? Of ga je even langs bij familie in de buurt? Zorg ervoor dat je dit op de fiets doet. Fietsen is niet alleen gezond voor je eigen lichaam, maar ook voor het milieu is fietsen goed. Bij een rit van 20 kilometer met de auto naar je werk stoot je gemiddeld 88 kilo CO2 uit per maand. Dat is op een elektrische fiets 2 kilo CO2. Dat scheelt een hoop CO2.
Ook kun je beter met het openbaar vervoer reizen dan met de auto. Volgens Milieu Centraal stoot je per kilometer met de auto zo’n 53 gram CO2 uit, met het Openbaar Vervoer is dit 2 gram. Een stuk milieubewuster dus!
6. Verminder je waterverbruik
We hebben allemaal wel eens de zandlopers gezien voor in de douche om minder lang te douchen. Maar wist je dat er ook waterbesparende douchekoppen bestaan? Dit zijn douchekoppen met een doorstroombegrenzer. Er wordt hier lucht aan de waterstraal toegevoegd. Hierdoor blijft het douchen even comfortabel, maar verbruik je minder water.
Ook kun je je waterverbruik verminderen door regenwater op te vangen. Het is leuk als je plantjes in de tuin er mooi bijstaan. Dit kan met water uit de kraan, maar ook met regenwater. Installeer bijvoorbeeld een regenton. Natuurlijk is dat niet bij iedereen mogelijk, maar als diegenen die dat wel in de tuin kunnen plaatsen het zouden doen, besparen we een hoop water met z’n allen.
Misschien denk je er niet snel aan, maar ook de vaatwasser of wasmachine pas aanzetten op het moment dat hij helemaal vol is, scheelt water. Probeer de vaatwasser zo in te richten dat hij veel vaat bevat en dus veel in één was kan schoonmaken. Dit geldt ook voor de was in de wasmachine.
Wil je je waterverbruik monitoren? Dan kan dit met de watermeter van HomeWizard. Zie hieronder hoe dit eruit ziet:

7. Geef een duurzaam cadeau
Als je iemand wil verrassen met een leuk cadeau, maak er zelf een! Dit kan heel simpel zijn. Van zelfgebakken koekjes tot zelfgemaakte sieraden, kookgerei, BBQ-kruidenmix, gebak, laptophoezen tot spelletjes. Je kunt meer dan je denkt!
8. Gebruik duurzame producten
Denk hierbij aan hervulbare bekers of waterflessen. Koop bijvoorbeeld een glazen fles om mee te nemen als je op pad gaat. Ben je bijvoorbeeld iemand die veel van Spa Rood houdt, schaf dan bijvoorbeeld een SodaStream aan. Dit product maakt van normaal water Spa Rood. Dit scheelt veel plastic flessen. Maar ook als je veel onderweg bent voor werk, zorg ervoor dat je een herbruikbare koffiebeker hebt.
9. Gebruik een duurzame zoekmachine
Wist je dat elke keer dat je iets opzoekt op het internet, je een klein beetje CO2 uitstoot? Over de hele wereld staan servers die onze zoekopdrachten verwerken. Deze servers gebruiken veel energie. Er bestaan duurzame zoekmachines die ook veel van hun inkomsten gebruiken om de CO2 te verminderen. Dit zijn Ecosia, Lulo en Gexsi. Zij investeren extra in het planten van bomen of steunen grote groene projecten.
10. Investeer in zonnepanelen
Natuurlijk kan deze tip niet vergeten worden. Het loont nog steeds om te investeren in zonnepanelen. Ten eerste ben je goed bezig voor het milieu en ten tweede kun je (waarschijnlijk) de komende twee jaar nog genieten van een volledige saldering. Het lijkt alsof de salderingsregeling pas in 2026 ingaat.
Je ziet dat we met z’n allen veel stappen kunnen ondernemen om de wereld een klein beetje te helpen. Van kleine tot grote stappen, alle beetjes helpen.