Warmte zonnepanelen

De warme dagen en je zonnepanelen

We hebben de afgelopen weken een aantal warme dagen gehad. Vooral vorige week dinsdag 19e juli 2022 zat heel Nederland op het strand om af te koelen. In sommige delen van het land werd 37,3 graden gemeten. Dat is een nieuw record voor die dag sinds 2006! Wij kunnen dan wel heerlijk verkoeling zoeken op het strand maar zonnepanelen helaas niet. Door de warmte en het felle zonlicht kunnen zonnepanelen zo’n 20 tot 30 graden warmer zijn dan de omgevingstemperatuur. Maar die temperatuur wil niet zeggen dat de zonnepanelen beter ook beter functioneren, integendeel.

De ideale temperatuur voor zonnepanelen

Zonnepanelen zetten licht om in elektriciteit. De temperatuur is van invloed op hoe goed de elektronen kunnen bewegen. Voor een optimale prestatie zit aan deze bewegingsvrijheid van de elektronen een maximum. Bij hogere temperaturen gaat het rendement van de zonnepanelen daarom achteruit.

Het is een logisch om te denken dat de zonnigste dagen in de zomer de meeste energie opleveren. Dit is niet waar. Roland Valckenborg, projectleider zonne-energie bij kennisinstituut TNO (Nu.nl) zegt: “Op 21 juni staat de zon op z’n hoogst. Als je echter naar de opbrengst van vier weken ervoor kijkt, dan ligt de opbrengst in mei vaak hoger, omdat de temperatuur dan lager is dan in juni.”

“De ideale temperatuur voor een zonnepaneel is bepaald op 25 graden. Voor elke graad daarboven, is de opbrengst van het zonnepaneel 0,3% lager.”, aldus Roland. Dinsdag 19 juli was de temperatuur 37,3 graden. Dit is ongeveer twaalf graden warmer dan de ideale temperatuur van 25 graden. Als we dan 12 keer 0,3 doen, zie je dat een zonnepaneel zo’n 3,6% minder produceert bij 37,3 graden dan bij 25 graden. Gelukkig hebben we in Nederland maar een paar van deze hele warme dagen per jaar.

Hitte zonnepanelen zomer

Verkoeling door zonnepanelen

Een voordeel voor mensen die de zonnepanelen op hun huis hebben, is dat het voor een enige verkoeling op de bovenste etage zorgt. De zonnepanelen houden zonlicht tegen en zetten dat om in elektriciteit. Een gedeelte van de energie die anders in warmte zou worden omgezet, wordt op deze manier afgevoerd. Hierdoor is er sprake van verkoeling. De Universiteit van California heeft onderzoek gedaan naar de indirecte effecten van zonnepanelen en volgens dit onderzoek kan het zo’n 2 tot 3 graden schelen!

Vergelijkbare berichten

2 reacties

    1. Beste Gerard, dank voor je vraag! Grondwater kunnen we onder dezelfde categorie scharen als kraanwater. Dit komt door de hoeveelheid mineralen die in het grondwater zitten. Het liefst dus demiwater gebruiken. Dit is ontkalkt water! Voor verdere vragen, kunt u altijd contact via de mail of telefoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *