Bodegraven zonnepanelen

De verschillen tussen plat en schuin dak

Zonnepanelen kunnen zowel op platte daken als schuine daken worden gemonteerd. Waar zit het verschil in qua montage, kosten of bijvoorbeeld opbrengst. Simpel gezegd: wat zijn de grote verschillen tussen deze twee soorten daken?

Montage

Allereerst gaan we in op de materialen die nodig zijn voor de montage. Voor een schuin dak systeem heb je namelijk minder materialen nodig dan montage van een plat dak. Bij de montage van een schuin dak heb je de volgende materialen nodig:

  • Planken
  • Haken
  • Rails
  • Klemmen

Doordat we de planken op de dakconstructie vast schroeven, zit de installatie nagelvast aan je dak vast. Dit doen we met montagemateriaal van Van der Valk Solar.

Bij de montage van een plat dak heb je meer materialen nodig, namelijk:

  • Dakdragers
  • Tegeldragers
  • Ballastdragers
  • Voorvoeten
  • Achtervoeten
  • Zijplaten
  • Achterplaten
  • Klemmen
  • Kabelhouders

Wil je meer weten over de montage van schuine daken? Klik dan hier >> Haken: welke soorten zijn er?

Kosten

Over het algemeen zijn de kosten van een platdak systeem duurder dan de kosten van een schuindak. Dat komt omdat er simpelweg meer materialen nodig zijn voor de montage. We plaatsen bijna altijd zij- en achterplaten zodat windvlagen en vogels niet of lastig onder de zonnepanelen kunnen komen. Dit zijn kwaliteitskeuzes die we maken.

Daarnaast is het belangrijk om met voldoende ballast te werken, zodat de zonnepanelen goed op het dak blijven liggen. We gebruiken hiervoor speciale calculatie programma’s van de leverancier van de onderconstructie. Die programma’s houden rekening met veel specifieke normeringen en voldoen aan specifieke normen. Doordat we hier gebruik van maken en onze schuindak systemen bijna altijd schroeven draaien we ons bij een storm zoals Eunice en Dennis met een gerust hart lekker om in bed zonder dat we er over inzitten dat er systemen door de lucht waaien. 

Rendement plat en schuin dak

Als we kijken naar een schuin dak is de perfecte hoek voor de zonnepanelen 30 tot 40 graden. Zoals je in onderstaande tabel kun zien, renderen zonnepanelen onder een hoek van 30 tot 40 graden het meest. De meeste huizen hebben een dak van 38 graden. Dit is dus perfect voor de instraling van de zon op de zonnepanelen.

Daarnaast hebben zonnepanelen op een plat dak een groot voordeel dat je de oriëntatie kun kiezen. Hierdoor kun je het meeste uit het bruikbare stuk dak halen. Heb je een kleiner stuk dak op een plat gedeelte, dan kunnen we de zonnepanelen ook oost-west plaatsen. Zo worden er nog meer zonnepanelen op een kleinere ruimte geplaatst. Richting de toekomst is het kiezen voor een oost-west systeem gunstig. Je verspreidt de opbrengst van de zonnepanelen over de dag heen, waardoor je meer zonnestroom zelf kan consumeren in plaats van terug het net in te sturen. Met het afbouwen van de salderingsregeling is dit erg gunstig.

Zelfconsumptie

Het is dus zaak om met jouw huishouden aan de slag te gaan om een ander gedrag aan te leren qua stroomconsumptie. Je moet dus juist energie gaan gebruiken als je stroom op wekt. Dus overdag, als de panelen veel energie leveren moet je de gebruikers in huis aan gaan zetten. Dus een volle vaatwasser en wasmachine moeten dus juist aan tussen 11:00 en 13:00 om zo veel mogelijk de piek in opbrengst direct te consumeren. Je kunt daarvoor eenvoudig de “uitgestelde start” knop voor gebruiken bij je apparaten. Alles in de ochtend of avond start klaar zetten en als je thuis komt is alles met pure zonnestroom “stralend schoon” gewassen. 

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Bij de uitleg over het gebruik van materialen bij een schuin dak en een plat dak heeft u het tweemaal over een schuin dak.

    1. Beste John de Ridder, bedankt voor uw verbetering! Ik heb dit gelijk aangepast op de website, bedankt! Team Groene-Woningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *