Battery flex SolarWatt

De thuisbatterij, waar moet ik beginnen?

Naar aanleiding van het laatste artikel waarin we hebben gesproken over de thuisbatterij, hebben we veel aanvragen gehad van mensen die wel een thuisbatterij zouden willen. Toch is het daar in de basis nog wat te vroeg voor. Waarom?

Op dit moment is de salderingsregeling nog in actief in in Nederland. Dat betekent dat je de stroom die je opwekt maar niet gebruikt terug mag geven aan ‘het net’. Je kunt die stroom er op een willekeurig ander moment weer ‘uit halen’ en dan wordt dit met elkaar verrekend. Eigenlijk is het netwerk dus een soort batterij. Binnen je facturatie jaar wordt dat allemaal netjes verrekend, dus daar heb je geen thuisbatterij voor nodig.

Een thuisbatterij wordt pas echt interessant als we wat verder in de afbouw van de salderingsregeling zitten. De salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2023 (zoals het huidige plan er nu voor staat). De afbouw gaat met 9% per jaar. De 9% die je dus in het eerste jaar minder mag teruggeven (je mag het nog wel teruggeven, maar je krijgt er een vast bedrag voor terug van ongeveer €0,07/kW) moet je opvangen door je eigen verbruik te verhogen. In ons Webinar ‘Alles over de aanschaf van zonnepanelen’ leggen we uit hoe je dat moet doen of je kunt het artikel over de salderingsregeling lezen.

Bottomline kun je nu dus nog geen geld verdienen/besparen met een thuisbatterij. Als je hem nu aan schaft, ben je in Nederland één van de koplopers en doe je dat omdat je duurzaamheid en techniek gaaf vindt! We hebben ook een oplossing die er voor zorgt dat bij stroomuitval een aantal stopcontacten het blijven doen, maar dat gaat dan wel om kritische zaken én zolang er stroom zit in je thuisbatterij! Als dat voor jullie kritisch is, dan gaan we natuurlijk voor je aan de slag. Hou rekening met kosten bij indicatie van € 1.500,- per kilowatt* opslagvermogen voor de basis aanschaf. Vaak gaat het in blokken van 2,4kW (bij SolarWatt).

‘Kan ik dan nu niets doen?’

Zeker wel! Wat nu belangrijk is dat je inzicht gaat krijgen in de manier waarop je de energie gebruikt. Zeker als je al zonnepanelen hebt, is het belangrijk dat je begrijpt op welk moment je de  stroom opwekt en verbruikt. Je moet gaan kijken of je die momenten beter op elkaar af kunt stemmen. Om dat te doen is het belangrijk dat je inzicht creëert in wat er in huis gebeurt. Door het inzicht ga je beter om met de energie. Tevens verzamel je informatie over je gebruik die wij kunnen gebruiken om dadelijk de juiste maat batterij voor je te bepalen. Een té grote thuisbatterij is zonde, want dan betaal je voor opslag die je niet gebruikt. Een té kleine accu is zonde omdat er meer zelfconsumptie mogelijk is. 

We raden je in dit stadium aan om bijvoorbeeld de Manager Flex van SolarWatt aan te schaffen. Met dit apparaat krijg je in een duidelijke portaal een perfect inzicht van wat er in huis gebeurt en leer je om verbruik en opwek beter af te stemmen. We monteren de componenten in je meterkast en maken een portaal aan op internet waar je 24/7 de gegevens terug kunt zien. Je hoeft er verder niets voor te doen. We koppelen het indien mogelijk direct met je omvormer en dan kan je beginnen met ‘Slim Omgaan Met Stroom’. 

Het is ook leuk om de rest van het gezin hier bij te betrekken zodat ze zien welke impact zij er op hebben. Daarbij kan je ineens zien hoeveel stroom je bijvoorbeeld gedurende de nacht gebruikt. Wellicht kom je er achter dat er sluipverbruikers zijn die normaal niet opvallen maar op jaarbasis veel stroom kosten. Door die te elimineren verdien je al snel je Manager Flex terug.

Toekomst bestendig

Omdat jullie bij Groene-Woningen toekomst bestendige kwaliteitscomponenten hebben aangeschaft, hebben we voor bijna alle systemen een mooie oplossing. Voor SMA, SolarEdge, Fronius en APS kunnen we snel voor je aan de slag zolang we maar een kabel kunnen trekken tussen de omvormer en de meterkast (in de meeste gevallen). 

Voor deze koppeling moet je rekenen op een investering van rond de €600,- , afhankelijk van de eenvoud van aansluiten en type omvormer. Daarmee kan het besparen dan écht gaan beginnen. Minder en/of anders energie besparen is het meest duurzaam. 

Naast het monitoren en inzichtelijk krijgen van je verbruik en opwek kan je in de toekomst vaak nog meer met deze apparaten. Ze zijn vaak het hart van een duurzame woning in de toekomst. Je kunt hier in de toekomst laadpalen, warmtepompen, elektrische elementen en/of boiler eenvoudig op aansluiten of mee aansturen. Dan gaat zonne-energie pas echt in je voordeel werken en heb je het minst last van de afbouw van de salderingsregeling. 

Dat wil ik met mijn eigen ogen zien

Wil je dit in de praktijk zien? Kom naar onze showroom waar we systemen live hebben draaien en toegang hebben tot diverse live systemen die je in kunt zien. We hebben toegang tot eigen systemen met koppeling van energie managers, accu, laadpaal, warmtepompen en boilers. Stuk voor stuk systemen die bijdrage aan duurzaam en efficiënt energieverbruik en die zo efficiënt mogelijk om gaan met de energie en de aansluiting.

Kom langs en laat je inspireren. We kunnen dan kijken wat we voor je kunnen doen om nóg meer rendement uit je systeem te halen.

Voor gekoppelde wooncomplexen of bedrijven hebben we met speciale omvormertechniek nog veel meer krachtige oplossingen. Oplossingen om te besparen om bijvoorbeeld de vaste aansluit kosten of om een verzwaring te voorkomen. Meer interesse? Via ons moederbedrijf YellowNRG.nl helpen we ook graag onze zakelijke klanten verder met specialistische oplossingen.

Duurzaamheid bij Groene-Woningen

Natuurlijk wekken we ook zelf onze eigen energie op. Op het dak van ons pand liggen 20 SolarWatt Glas-Glas panelen. Deze zijn gekoppeld aan een Oostenrijkse Fronius omvormer met Energy manager en OhmPilot voor de productie van warmwater met stroom die we over hebben. De verlichting in de showroom brandt ’s avond en ’s nachts op stroom uit de SolarWatt Matrix Thuisbatterij. Tevens verwarmen we de showroom in de basis vanuit onze REMKO warmtepomp en rijden we lokaal elektrisch met onze elektrische Renault Twizy of Segways. Duurzaamheid en innovatief bezig zijn is wat ons drijft, iedere dag weer als de zon op komt en ons weer van nieuwe energie voorziet. Daarnaast hebben we ook privé mooie systemen staan. Zonnepaneel installaties, gasloze woningen en thuisbatterijsystemen. We kunnen alles ook in de praktijk laten zien en beleven, het blijft niet alleen bij mooie verhalen! 

*Alle prijzen zijn indicatieprijzen, hier kunnen geen rechten aan verleend worden.

Ook interesse in zonnepanelen?

Een thuisbatterij is een prachtig product. Maar zoals we hierboven al zeggen, hetis belangrijk dat je inzicht gaat krijgen in de manier waarop je de energie gebruikt.We raden dan de Manager Flex van SolarWatt aan. Met dit apparaat krijg je in een duidelijke portaal een perfect inzicht van wat er in huis gebeurt en leer je om verbruik en opwek beter af te stemmen. Dit kunnen we makkelijk installeren tijdens de installatie van de zonnepanelen. Vraag een ZonCheck aan en kom meer te weten over de mogelijkheden van jouw woning:


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *