energierekening opbouw

De opbouw van je elektriciteitsrekening

Word je af en toe ook gek als je die ingewikkelde papierwinkel van je energieleverancier krijgt? Wij ook. Hierbij een uitleg van alle elementen van je elektriciteitsrekening en waar ze voor dienen. 

In de afbeelding hieronder zie je een energierekening. We gaan uit van een gezin met twee kinderen. Het jaarlijkse verbruik van elektriciteit is 4.250 kWh. Onder de afbeelding leggen we elk van de elementen uit.

Voorbeeld elektriciteitsrekening

Kosten voor elektriciteit

Er zijn twee manieren om elektriciteit af te rekenen. Enkeltarief en dubbeltarief. Bij het enkeltarief betaal je gedurende de gehele dag dezelfde prijs. De andere mogelijkheid is afrekenen tegen het dubbeltarief. Dan wordt de prijs opgedeeld in twee perioden: normaal- en daltarief.

  • Normaal tarief: Een tarief dat overdag geldt tussen 07:00 uur en 09:00 uur (soms ook 23:00 uur)
  • Daltarief: Een tarief gedurende de avond/nacht, het weekend en feestdagen.

Hier zie je een voorbeeld van de tarieven per december 2020 van Van de Bron. Op jouw elektriciteitsrekening zie je welk tarief jij op dit moment hebt.

Normaaltarief versus dubbeltarief

Regulerende Energiebelasting (REB)

Ook wel de energiebelasting genoemd. Deze belasting is ingevoerd in 1996 en wordt jaarlijks aangepast. Het is een instrument van de overheid om mensen bewust te maken van de energie die ze verbruiken. Je ziet dat het een behoorlijk bedrag is. Als de totale stroomprijs ongeveer € 0,22 is dan is deze heffing meer dan de helft van de prijs van elektriciteit.

Heffing per 2020 =  € 0,11822 per kWh

Opslag Duurzame Energie en Klimaattransitie (ODE)

De ODE is ingevoerd in 2013 en is een heffing die de kosten van de SDE++ regeling financiert. De SDE++(Stimuleringsregeling Duurzame Energie) stimuleert bedrijven en consumenten om te investeren in duurzame energie.

Heffing per 2020 0,03303 per kWh

Belangrijk om je te realiseren is dat zowel de REB als de ODE jaarlijks worden aangepast. Dit is ook de voornaamste reden dat jouw elektriciteitsrekening elk jaar stijgt.

Vaste leveringskosten

De vaste leveringskosten worden bepaalt door je energieleverancier. Vroeger heette dit element het vastrecht. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 30 en € 80. In ons voorbeeld gaan we uit van 70 euro.

Vermindering energiebelasting

De overheid doet gelukkig ook nog een duit terug in het zakje en wel door op je totale energierekening € 527,17 terug te geven. De vermindering energiebelasting is alleen van toepassing op een locatie die een verblijfsfunctie heeft. Woningen, kantoren en scholen vallen hier bijvoorbeeld onder. Je krijgt dit bedrag altijd als je aan die voorwaarde voldoet.

Netbeheerkosten

Via je energieleverancier betaal je de rekening voor de netbeheerder. Die partij zorgt ervoor dat het stroomnet goed functioneert. Zo kan je energieleverancier zonder problemen stroom leveren. Als voorbeeld nemen we Liander in de Bollenstreek. De kosten zijn € 256 per jaar voor een één-fase aansluiting van 1 x 35 Ampère of een drie-fase aansluiting 3 X 25 Ampère.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Bedankt voor het delen van het overzicht van een elektriciteitsrekening. Wij zouden ook graag minder stroom willen verbruiken om onze rekening te verlagen. We gaan beginnen met het vervangen van apparatuur.

    1. Hi Marie,
      Bedankt voor je reactie. Wat leuk dat je gaat beginnen met het vervangen van apparatuur. Als je in het vervolg nog vragen of interesse hebt in zonnepanelen dan horen wij dat graag. Je kunt altijd bellen naar 071 403 403 6 of een e-mail sturen naar info@groene-woningen.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *