Alles over de kosten van zonnepanelen

Kosten zonnepanelen munt

Ben je op zoek naar zonnepanelen? Dan wil je natuurlijk graag weten wat een compleet zonnesysteem voor jouw woning gaat kosten? In dit artikel geven we je inzicht in de kosten van zonnepanelen. De prijs van de zonnepanelen is echter maar één element. Als je werkelijk wilt snappen wat de kosten van een zonnesysteem zijn, moet je verder kijken. Daarom in dit artikel een totaaloverzicht van alles wat met kosten van zonnepanelen te maken heeft.

LET OP: Door de enorme fluctuatie in de kosten van zonnepanelen, geeft dit artikel een goed inzicht in de opbouw van de kosten van zonnepanelen. Maar omdat de prijzen blijven fluctueren, is het lastig om exacte getallen te blijven geven. In onderstaande voorbeelden zijn we uitgegaan van een zonnepaneelprijs van € 525* voor glas-folie en € 575* voor een glas-glas module. Tegenwoordig kunnen we uitgaan voor een glas-folie module rond de €700* per zonnepaneel en voor de kwalitatief hoogwaardige glas-glas module rond de €750*. Dus:

  • Glas-Glas zonnepaneel SolarWatt €750*
  • Glas-Folie zonnepaneel SolarWatt €700*

*Alle prijzen zijn indicatieprijzen, hier kunnen geen rechten aan verleend worden.

Snel naar

Wat kosten 12 zonnepanelen
Zonnepanelen, de prijs per paneel
Zonnepanelen, de prijs per Wattpiek
Glas-glas zonnepanelen versus glas-folie
Glas-folie zonnepanelen en kwaliteit
Zo is de prijs van zonnepanelen opgebouwd
De BTW op zonnepanelen krijg je terug
Hoeveel zonnepanelen ga je kopen?
Zonnepanelen; kosten of investering?
De stroomprijs heeft invloed op je rendement
Prijsverschillen grote en kleine zonnesystemen
Zijn er ook goedkopere zonnepanelen?
Goedkoop is vaak duurkoop
Geld lenen voor zonnepanelen

Wat kosten 12 zonnepanelen

Laten we gelijk met de deur in huis vallen en een realistische inschatting geven van de kosten van een compleet zonnesysteem. 

Let wel, dit blijven prijzen bij benadering en er kunnen geen rechten aan worden ontleend want elke woning is anders. Maar, als er geen bijzonderheden zijn bij jouw woning, zijn dit reëele prijzen voor een compleet zonnesysteem.

Als we het hebben over bijzonderheden gaat dit bijvoorbeeld over of de panelen landscape of portrait liggen, makkelijk gezegd liggend of rechtop. Ook het aantal dakvlakken waar de zonnepanelen op komen te liggen is een belangrijke factor die ervoor kan zorgen dat de prijzen zoals hieronder benoemd afwijken ten opzichte van de prijzen die geoffreerd worden. Denk hierbij aan een dakkapel, schuur of een stuk schuin dak. Maar de omvormer is ook een belangrijke factor in dit verhaal. Parallel gestuurde omvormers zijn nu eenmaal iets duurder dan stringomvormers. Al met al kunnen deze bijzonderheden op de offerte van invloed zijn.

De prijzen hieronder gaan uit van een schuin dak waar 12 zonnepanelen aaneengesloten worden geplaatst. Het bestaat uit drie rijen van elk vier zonnepanelen. 

Voor beide systemen gebruiken we dezelfde SMA omvormer met een vermogen van 3.000 Watt. De genoemde prijs is inclusief montagesysteem, de installatie, bekabeling en alle elektra die nodig is in de meterkast. 

Kosten 12 zonnepanelen

Op deze manier heb je direct een beeld van de kosten van een zonnesysteem. Verderop in het artikel vergelijken we grotere en kleinere systemen met elkaar. 

Hou er rekening mee dat ook zonder bijzondere werkzaamheden de prijs van een compleet systeem hoger kan zijn. De prijs van het montagesysteem op een schuin dak is lager dan de prijs van hetzelfde aantal panelen op een plat dak. Wil jij de zonnepanelen plaatsen op een plat dak dan zal je prijs zo’n 15% hoger zijn. 

Als je systemen en offertes met elkaar wilt vergelijken, kun je dat doen door te kijken naar de prijs per paneel of de prijs per Wattpiek. Dat leggen we even uit. 

Ze hebben zeker de vriendelijkste en meest behulpzame klantenservice als je het mij vraagt.

De heer Remy

Zonnepanelen, prijs per paneel

Een eenvoudige manier om de kosten van zonnepanelen te vergelijken, is een prijs per zonnepaneel. De prijs die je dan bekijkt, is het totaalbedrag van de offerte gedeeld door het aantal zonnepanelen. Dit is dus inclusief alle materialen, kabels, de installatie, de omvormer en steigers die nodig zijn om de zonnepanelen te plaatsen. In ons voorbeeld ligt de prijs per paneel rond de € 525 voor glas-folie en € 575 voor glas-glas zonnepanelen. 

Een prijs per zonnepaneel geeft je snel een idee van de kosten. Iedereen heeft wel ongeveer een beeld van wat er op z’n dak past. Zo kan je grofweg uitrekenen wat een zonnesysteem ongeveer gaat kosten. 

Maar accuraat is deze manier niet. Een zonnepaneel heeft een vermogen dat je uitdrukt in Wattpiek en het is daarom beter om de kosten van je zonnepanelen te vergelijken op basis van euro’s per Wattpiek.

Zonnepanelen, prijs per Wattpiek

Het vermogen  in Wattpiek bepaalt hoeveel een zonnepaneel kan produceren in een jaar. 

Voorbeeld: neem een zonnepaneel van 200 Watt en vergelijk met een zonnepaneel van 300 Watt. Het zonnepaneel van 200 Watt zal ongeveer 200 kWh aan stroom opleveren per jaar. Het paneel van 300 Watt zal ongeveer 300 kWh produceren. Bij een stroomprijs van 30 eurocent per kWh betekent dit dat het ene paneel € 60 rendement (besparing) oplevert en die van 300 Watt € 90. Dit is 33% hoger en hieruit blijkt dat het vermogen van de zonnepanelen gelijk moet zijn om ze te vergelijk o.b.v. prijs per paneel.

Als je zonnepanelen dus goed wilt vergelijken moet je kijken naar de totale prijs van het zonnesysteem en dat delen door het totale vermogen. 

In het voorbeeld hierboven zie je duidelijk het verschil in prijs per Wattpiek tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen. Glas-folie heeft een prijs van € 1,44 en glas-glas kost € 1,57 per Wattpiek. Dat heeft alles te maken met kwaliteit. 

Glas-glas zonnepanelen versus glas-folie

Met de prijzen hierboven heb je een duidelijk beeld van wat zonnepanelen ongeveer kosten. Je ziet dat er een verschil is in prijs tussen een zonnesysteem op basis van glas-glas of glas-folie. Dat is logisch, want er is ook een verschil in kwaliteit tussen deze twee typen zonnepanelen. 

In het geval van glas-glas zonnepanelen ligt de zonnecel tussen twee glaslagen. Dat is sterker dan tussen een glas-laag aan de voorzijde en folie aan de achterzijde. Bij glas-glas is er daardoor minder kans op beschadigingen tijdens vervoer en installatie. Ook is de invloed van de omgeving, zoals het weer, zout ammoniak of andere gassen, op de zonnecellen in glas-glas zonnepanelen lager. 

Je ziet de kwaliteit van zonnepanelen terug in de garanties. Die is 30 jaar voor glas-glas zonnepanelen waar een glas-folie zonnepaneel tot zo’n 15 jaar garantie heeft. 

Onze huisleverancier Solarwatt maakt zowel glas-glas zonnepanelen als glas-folie zonnepanelen. Allebei gefabriceerd in Duitsland en beide met Europese garanties. Lees meer over de verschillen tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen >>

Glas-folie zonnepanelen en kwaliteit

Ook tussen glas-folie zonnepanelen bestaan grote verschillen in kwaliteit. De kwaliteit van de folie aan de achterzijde of van het glas aan de voorzijde bijvoorbeeld. Of, de kwaliteit van het frame, de zonnecellen en de elektrische componenten zoals de junction box achterop. Solarwatt maakt glas-folie zonnepanelen met alleen componenten van de hoogste kwaliteit.

De verschillen in kwaliteit van het zonnesysteem gaan uiteraard nog verder dan alleen de zonnepanelen. Elk van de componenten waaruit het systeem bestaat, moet van hoge kwaliteit zijn én goed op elkaar aansluiten voor een kwalitatief zonnesysteem. Daarnaast moet het systeem klaar zijn voor de toekomst. Om bijvoorbeeld zonder problemen een thuisbatterij te kunnen aansluiten over een aantal jaren.

Om een beeld te krijgen van alle componenten, nemen we je mee door de componenten op de offerte van jouw zonnesysteem. 

Gratis webinar

Tijdens ons webinar Alles over Zonnepanelen leer je hoe een zonnesysteem werkt, over garanties, veiligheid en kun je live je vragen stellen.
Webinar Alles over zonnepanelen computer

Zo is de prijs van zonnepanelen opgebouwd

Je ziet dat we steeds het woord zonnesysteem gebruiken want het systeem is een verzameling van componenten. Samen vormen die componenten een kwalitatief hoogwaardig maar vooral ook veilig (zonne)systeem. 

Zonnepanelen
Als het goed is, zie je op je offerte een regel met het aantal maar vooral ook het merk en type zonnepanelen. Het is zeer belangrijk dat er een merk en type zonnepaneel genoemd wordt. Neem geen genoegen met een Tier 1 zonnepaneel. Alhoewel ‘Tier 1’ misschien goed klinkt, zegt dit niets over de kwaliteit van de zonnepanelen. Tier 1 is een term uit de financiële wereld en duidt de financiële gezondheid aan van de fabrikant. Niet onbelangrijk, maar het zegt niets over de kwaliteit van de zonnepanelen in de offerte. A-klasse zonnepaneel is ook zo’n term die niets zegt maar wel vertrouwen wekt bij de consument.   

Omvormers
Ook de omvormer zie je graag met merknaam en type op de offerte verschijnen. Dat gebeurt gelukkig vaker dan met de zonnepanelen. Kwalitatief hoogwaardige omvormers komen onder andere van SMA, Fronius, SolarEdge, APS en Enphase. Er komen steeds meer omvormers op de markt omdat ook die markt groeit. Wat je zoekt is een partij die langer op de markt opereert, betrouwbare service levert heeft en liefst Europese garanties biedt. 

Onderconstructie
Het derde element is de onderconstructie, ook wel montagesysteem genoemd. Een van de bekendste en beste merken is Valk Solar. Leuk om te weten, dit is een Nederlands bedrijf. Valk is een zeer gedegen merk, niet de goedkoopste maar gewoon altijd goed. En goed is wat je wilt, het moet immers wel vast blijven zitten aan het dak. 

Valk Solar geschroefd montagesysteem schuine daken

Belangrijk om te vragen is of de haken voor de zonnepanelen worden geschroefd of simpelweg over de pannen worden geschoven. Die laatste manier is sneller en makkelijker en drukt dus de kosten maar is niet de beste manier. Met een geschroefde montage heb je een zonnesysteem dat nagelvast met je huis verbonden is. Dat is belangrijk voor de opstalverzekering, geeft minder geluid bij harde wind en geeft geen druk op je dakpannen. 

Montagekosten
Als het goed is, zie je de kosten voor de installatie van het montageteam afzonderlijk terug op de offerte. Zo weet je precies wat je betaalt voor de installatie. In deze kostenpost van het zonnesysteem zijn vaak ook, de steiger, ladderlift of RSS valbeveiliging opgenomen.

Elektra in huis
De omvormer moet aangesloten worden op de meterkast. Daarvoor is een zogenaamde AC-kabel (AC = Alternating Current / Wisselstroom) nodig. Die kabel, maar ook de juiste automaat om het zonnesysteem in de meterkast aan te sluiten, zitten in deze kosten. Ook kan een zogenaamde PV-Verdeler opgenomen zijn.

De juiste dikte van de AC-kabel belangrijk voor de werking. Ten eerste voor de veiligheid, dunne kabels geven meer warmteontwikkeling en dat kan onveilig worden. Ten tweede is de juiste dimensionering belangrijk omdat je daarmee onnodig uitschakelen van de omvormer voorkomt. Iets dat gebeurt als de netspanning te hoog wordt.  

Samengevat
Hoe de kosten precies worden vermeld in een offerte, verschilt natuurlijk per leverancier. Het overzicht geeft je echter wel aan waar je op kunt letten bij de offerte. Met name het type paneel is belangrijk. 

Kijken we wat verder naar de kosten van zonnepanelen, dan is het goed om de BTW te belichten. Want die krijg je heel waarschijnlijk, grotendeels, terug. 

Snelle levering en montage

We zijn echt superblij met onze Wallbox laadpaal en kunnen deze aan iedereen aanbevelen.
Familie Nieuwenhuizen

De BTW op zonnepanelen krijg je terug

De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen op twee manieren. Je hebt de zogenaamde salderingsregeling én je kunt de BTW van het zonnesysteem terugvorderen.

Uitgebreide uitleg over de (toekomst van) de salderingsregeling >>

Dat je de BTW mag terugvorderen, betekent een korting van 21% op de aanschafprijs. De meeste offertes noemen om die reden vaak de prijs van het systeem exclusief BTW. Je krijgt trouwens niet de complete BTW terug omdat rekening wordt gehouden met een forfait. 

Het terugvorderen van de BTW is niet heel makkelijk gemaakt door de overheid. Je moet je (tijdelijk) aanmelden als ondernemer bij de belastingdienst. Vervolgens moet je één à twee BTW-aangiftes doen om de BTW terug te vorderen en vervolgens ontheffing vragen voor het doen van aangiftes. 

Het is allemaal niet vreselijk complex, maar als je nog nooit met de belastingdienst als ondernemer te maken hebt gehad, doe je dit liever niet zelf. Daarom kun je het terugvorderen uitbesteden. Dat kost meestal rond de € 125 exclusief BTW. 

LET OP: als je ondernemer bent binnen een eenmanszaak of V.o.F. wordt het (als je niet oplet) nog iets complexer. Je moet dan namelijk de opgewekte stroom per maand of kwartaal gaan opgeven als omzet in jouw BTW-aangifte. Heb je een eenmanszaak of V.o.F? Laat dan de energienota en de factuur voor de zonnepanelen op naam van je partner zetten. Dat scheelt een hoop werk. 

LET OP: Je mag de BTW aftrekken tot een bedrag van 11.900 euro exclusief BTW. Dat is een fors bedrag en voor 95% van de consumenten meer dan voldoende ruimte. Komt jouw zonnesysteem boven dit bedrag dan mag je de BTW daarboven niet zomaar terugvorderen. 

Hoeveel zonnepanelen ga je kopen?

De belangrijkste vragen bij het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je wilt aanschaffen zijn:

Hoeveel stroom verbruik ik nu en hoe gaat dat verbruik veranderen in de komende jaren?  En hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

De hoeveelheid stroom die je per jaar verbruikt, kun je zien op jouw eindafrekening die je jaarlijks krijgt van de energieleverancier. Voor een gemiddeld huishouden van vier personen ligt dat op zo’n 3.500 tot 4.000 kWh. 

Hoe jouw stroomverbruik gaat veranderen in de komende jaren, is afhankelijk van o.a.:

  • Wijzigingen in de gezinssamenstelling. Bijvoorbeeld als je kinderen het huis verlaten binnenkort. Of, juist als je kinderen wat groter worden en meer energie gaan verbruiken. 
  • Aanschaf van een warmtepomp. Ben je van plan om duurzaam te gaan verwarmen, weet dan dat een warmtepomp zorgt voor een substantieel hoger verbruik. 
  • Aanschaf van een jacuzzi of soortgelijke producten. Ook dit type producten verbruikt zeer veel stroom. 
  • Aanschaf van een elektrische auto en laadpaal. Zelfs een kleine elektrische auto heeft al snel een batterij van 30kWh. Dat is een stuk meer dan een gemiddeld zonnesysteem per dag produceert. 

Deze lijst is niet compleet maar dit zijn zaken om rekening mee te houden. Uiteraard blijft je dak de belangrijkste factor van de twee. Als er slechts acht zonnepanelen op passen, is dat je maximum. Een leverancier kan je haarfijn uitleggen hoeveel en hoe de zonnepanelen op je dak passen. 

Vrijblijvende offerte

Een offerte gemaakt door een van onze duurzame adviseurs gebaseerd op jouw woning.
Duurzame adviseurs

Zonnepanelen: kosten of investering?

We zijn altijd geneigd om het geld dat we uitgeven als kosten te zien. In het geval van zonnepanelen klopt dat niet omdat je geld bespaart zodra de zonnepanelen op je dak liggen. 

Die besparing moet je zien als rendement op het geld dat je gebruikt voor de aanschaf. Op die manier wordt het bedrag dat je betaalt voor de zonnepanelen een investering. Een investering waar je simpelweg een bepaald rendement op behaalt. Net zoals je spaargeld op de bank. Dat is nu niet het geval en daarom is het zo interessant om geld te investeren in zonnepanelen.

Voorbeeld rendement: Stel dat je € 7.000 uitgeeft aan een zonnesysteem en je € 700 bespaart op je elektriciteitsrekening, dan is het rendement 10%. Een stuk meer dan je zou krijgen als je diezelfde € 7.000 op de bank had laten staan. In werkelijkheid is het rendement vaak nog wat hoger dan die 10%. 

Hieronder wat werkelijke cijfers van het rendement op basis van de investering en het rendement. 

De stroomprijs heeft invloed op je rendement

Stroom wordt afgerekend op basis van een prijs per kWh (kiloWattuur). Als je een strijkijzer van 1.000 Watt één uur laat draaien, heb je 1.000 Wattuur oftewel 1 kWh verbruikt. De kosten voor je strijksessie bedragen op dat moment zo’n € 0,30.

De prijs die jouw energieleverancier rekent voor één kWh ligt op dit moment rond
de € 0,30. Daarvan is ongeveer € 0,09 de prijs die je voor de stroom betaalt. De rest zijn belastingen en heffingen. Lees verder over de opbouw van je elektriciteitsrekening voor meer informatie >> 

Als de prijs van stroom hoger wordt, neemt het rendement van je zonnesysteem toe. Je bespaart bij een hogere stroomprijs immers meer geld doordat je zonnepanelen hebt. Niemand weet hoe de stroomprijs zich gaat ontwikkelen, maar de laatste tijd neemt de prijs weer toe. 

Prijsverschillen grote en kleine zonnesystemen

Ook goed om te weten. De prijs per paneel of per Wattpiek varieert als je grotere en kleinere zonnesystemen vergelijkt. Dit komt omdat er een aantal vaste kosten zijn die sowieso gemaakt moeten worden, of het systeem nu uit acht zonnepanelen bestaat of zestien. 

Denk hierbij aan het plaatsen van een steiger om veilig te kunnen werken, het ophangen van de omvormer of het aansluiten op de meterkast. Deze kosten zijn voor elke installatie praktisch gelijk.

Hoe meer zonnepanelen er in het systeem zitten des te lager is de prijs per paneel of de prijs per Wattpiek. Je verdeelt de vaste kosten op dat moment immers over een groter aantal zonnepanelen. Daarom is de prijs per zonnepaneel of per Wattpiek van kleinere zonnesystemen vaak hoger. 

Heb je de keuze om meer zonnepanelen op je woning te plaatsen en heb je ook die stroom nodig, dan is het niet gek om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen. 

Zijn er ook goedkopere zonnepanelen?

Er zijn zeker goedkopere zonnepanelen dan degene die Groene-Woningen aanbiedt. Elke week krijgen we mailtjes van zeer, zeer goedkope Chinese leveranciers die weer een container vol in Europa afleveren en vragen hoeveel we er willen hebben. De prijzen zijn soms niet te bevatten. 

Het verleden heeft ons geleerd dat er een keerzijde zit aan die goedkope zonnepanelen. Ze zijn van inferieure kwaliteit, gaan sneller minder presteren en voor de garantie hoef je vaak niet aan te kloppen bij de leverancier. 

Containerschip met zonnepanelen

Om die reden hebben wij heel lang geleden, gekozen om alleen nog maar producten van Europese topkwaliteit te leveren. Zonnepanelen die onder menselijke omstandigheden worden geproduceerd en die niet vanuit het Verre Oosten met de stoomboot naar Nederland hoeven te komen. Want een lage ecologische footprint is wel zo prettig als je duurzaam bezig wilt zijn. Het is ook wat je als klant van Groene-Woningen verwacht als jij een duurzame investering doet. 

Er zijn trouwens ook goedkope omvormers, goedkoop montagemateriaal, goedkope installateurs en goedkope elektra-materialen te krijgen. Al met al kun je wel tot duizend euro goedkoper aan een, op het eerste gezicht, zelfde zonnesysteem komen. Gebruik je gezond verstand, als iets duizend euro goedkoper is, komt dat simpelweg doordat het niet hetzelfde product is. 

De installatie verliep snel en deskundig en ook de nazorg verdient alle lof. Nog even checken of alles naar wens is en of er wellicht nog vragen zijn. Kortom, uitermate tevreden!

jan van hoven

Goedkoop is vaak duurkoop

Zoals uitgelegd, bij zonnepanelen gaat het om het rendement op je investering. Die investering doe je niet voor vijf jaar maar voor 25 of 30 jaar. Dat is een lange periode en als je zonnepanelen in die periode minder gaan presteren, neemt het rendement per jaar af. 

De belangrijkste factor waardoor zonnepanelen minder gaan presteren is degradatie. Dat wil zeggen dat door verschillende factoren de zonnepanelen achteruit gaan. De folie aan de achterzijde is zo’n factor. Als die folie poreus wordt, komt er zout, vocht, ammoniak bij de zonnecellen. Die gaan daardoor snel achteruit en leveren minder kWh elektriciteit op waardoor jouw rendement afneemt. 

Degradatie door delaminatie paneel
Een extreem voorbeeld van het degraderen van een zonnepaneel. Dit gebeurt niet binnen een jaar maar als een folielaag eenmaal poreus is, kan het snel gaan.

Er zijn vier typen folies die gebruikt worden en veel van de zeer goedkope zonnepanelen gebruiken de minste kwaliteit. Die is het minst sterk en dus degradeert het zonnepaneel sneller. 

Voorbeeld: Als je zonnesysteem van 12 panelen vanaf jaar acht 400 kWh minder presteert dan het zou moeten, scheelt dat je zo’n € 120 per jaar bij € 0,30 per kWh. Zelfs als een zonnesysteem € 1.000 duurder in aanschaf, kun je op de lange termijn weleens een stuk goedkoper uit zijn. En dan is duurkoop ineens goedkoop geworden. 

De zonnepanelen zijn slechts één component van je zonnesysteem. Ook in de elektronica van omvormers, de montagematerialen en de andere componenten zitten kwaliteitsverschillen. Het slimste is natuurlijk om de allerbeste kwaliteit te kopen maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Of wel?

Geld lenen voor zonnepanelen

Heb je het geld voor je nieuwe zonnesysteem nou niet direct op de bank staan? Of, wil je dat geld liever ergens anders besteden? Goed nieuws want bijna alle gemeentes van Nederland hebben wel een regeling waarmee je een duurzaamheidslening kan afsluiten. 

Die duurzaamheidslening sluit je af tegen aantrekkelijk voorwaarden. In de gemeente Katwijk is de rente op die lening momenteel zo’n 1,6%. Controleer hier de actuele informatie over de duurzaamheidslening van de gemeente Katwijk >>

Reken even mee, als je € 7.000 voor je zonnesysteem nodig hebt, leen je die tegen 1,6%. Dan betaal je per jaar € 112 rente. Als je met die zonnepanelen een besparing realiseert van € 700, hou je dus € 588 over na betaling van de rente. Dat is alsnog een behoorlijk rendement op je investering. Let wel, je moet die lening ook terugbetalen, maar zelfs dat kan vanuit het rendement. 

Een andere manier om geld te lenen voor zonnepanelen is het Nationaal Warmtefonds >> Op deze website van de Rijksoverheid kun je als particulier, VvE of school geld lenen voor verduurzaming.  

Samengevat

De vraag; ‘Wat kosten zonnepanelen?’, is eenvoudig te stellen, maar om de vraag te beantwoorden moet je over meer praten dan alleen de prijs. De belangrijkste conclusie is dat er veel verschillen zijn in de kwaliteit van zonnesystemen. Het kan altijd goedkoper maar of dat voor jouw situatie de beste keuze is, is maar de vraag. Bedenk dat hoe langer je zonnepanelen veel kWh opleveren, des te hoger is je rendement.

Die langdurige opbrengst wordt grotendeels bepaald door de kwaliteit van alle componenten van het zonnesysteem. Die componenten, zonnepanelen, omvormer, bekabeling en meer, kunnen op korte termijn duurder zijn, maar op de lange termijn weleens veel goedkoper omdat ze meer en langer geld opleveren.