cijfers energieleverancier omvormer

Cijfers energieleverancier niet hetzelfde als omvormer

Een vraag die wij wekelijks in de showroom of aan de telefoon krijgen is: ‘De opgewekte stroom van mijn energieleverancier (bijv. Vattenfal) komt niet overeen met de opbrengst van mijn omvormer’. Waarom registreert de energieleverancier de stroom niet, die wel wordt opgewekt door de zonnepanelen? Dit heeft alles te maken met zelfconsumptie en is soms lastig te begrijpen. We leggen het daarom graag uit aan de hand van schematische voorbeelden.

Slimme meter

 Eerst moeten we weten waar de energieleverancier zijn gegevens vandaan haalt. De energieleverancier haalt zijn informatie uit de (slimme) meter. Deze slimme meter registreert de in en uitgaande energie in jouw woning.

Die energie kun je zien op je afrekening. Deze ontvang je bijvoorbeeld maandelijks in je mail of sommige energieleveranciers hebben zelfs een app waarop je het verbruik per dag of per kwartier kan zien.

De slimme meter geeft elke maand een update aan de energieleverancier en op deze manier komt de leverancier aan de data van jouw woning (natuurlijk pas nadat je daar toestemming voor hebt gegeven). Heb je een ouderwetse draaimeter, dan zal je zelf de tellerstand door moeten geven. 

De route

Vervolgens moeten we begrijpen welke route de energie aflegt. Want de energieleverancier meet alleen de data die langs de slimme meter komt. Hieronder staan een paar simpele schematische voorbeelden die dit duidelijk maken. De groene pijl is zonne-energie en de rode pijl is de energie die we uit het net moeten halen.

Een mooie zonnige dag
Stel de zon schijnt, het is een mooie zonnige dag rond 12:00 uur ’s middags. We willen graag een wasje draaien. Dan wekken de zonnepanelen op dit moment genoeg energie op, om de wasmachine van duurzame energie te laten draaien. Je ziet dat de stroom van de zonnepanelen naar de meterkast gaat. Hier wordt de stroom verdeeld onder de apparaten die op dat moment aan staan. En je ziet dat er zonnestroom over is en die stroom gaat het net in en wordt daar geregistreerd (door de slimme meter). De zonnestroom die de wasmachine in gaat, komt niet langs de slimme meter en wordt dus ook niet geregistreerd. Hierdoor ontstaat er dus een verschil tussen de stroom die wordt geregistreerd door je omvormer (de totaal geproduceerde stroom) en die op de slimme meter (het restant van de stroom dat over blijft na het eigen verbruik).

Verbruik zonnestroom

Een licht bewolkte dag
Dan hebben we nog een voorbeeld waarbij het half bewolkt is. De zonnepanelen wekken momenteel wel iets op, maar niet genoeg om de wasmachine te laten draaien. Je ziet hieronder dat in deze situatie de wasmachine ook stroom krijgt van het net. De wasmachine draait dus op zonnestroom en netstroom. De groene lijn, zonnestroom, komt hier niet langs de slimme meter omdat de wasmachine deze stroom direct gebruikt. Maar omdat de wasmachine méér verbruikt dan dat de zonnepanelen opwekken, haalt de wasmachine ook stroom uit het net. Deze stroom gaat dan langs de slimme meter. Nu loopt de teller van de omvormer op, net zoals de teller van de slimme meter. Bij elkaar opgeteld is dat dus de hoeveelheid die de wasmachine nodig heeft.

Gecombineerd verbruik zonnestroom


Een bewolkte dag (of ’s avonds als de zon onder is)
Als laatst hebben we een voorbeeld waarbij het de hele dag regent en grauw is. Je ziet hier dat de zonnepanelen niks opwekken en de wasmachine stroom vanuit het net krijgt. Deze stroom komt langs de slimme meter en wordt hier ook geregistreerd. In deze situatie hebben we dus alleen het telwerk van de slimme meter dat optelt.

Enkel grid verbruik

Het verschil

Er zit dus een verschil tussen wat de zonnepanelen opwekken en wat de slimme meter registreert. Dit noemen we zelfconsumptie. Of zoals Vattenfal het noemt, thuisverbruik. De stroom is direct van de zonnepanelen in de apparatuur gegaan die het op dat moment nodig hadden en deze stroom is niet meer langs de slimme meter gekomen. Dus ook niet geregistreerd door de energieleverancier.

P1 meter

Wil je op de seconde weten wat je slimme meter registreert? Dan heeft HomeWizard een leuk apparaatje, de P1 meter. 

HomeWizard zegt zelf: ‘De P1 meter klik je in de P1 poort van je slimme meter en je ziet het stroomverbruik, teruglevering en gasverbruik van jouw woning. De P1 meter werkt met alle slimme meters, bij moderne meters zelfs zonder stroom adapter! Klik, verbind met wifi en klaar.’ Wil je een inkijkje in je verbruik en oplevering van de zonnepanelen. Dan kan dat met de P1 meter van HomeWizard.

Homewizard heeft nog veel meer simpele slimme apparaten die je helpen om inzicht te krijgen in je energie verbuik. Je kunt de producten simpel op hun website bestellen. Groene-Woningen levert geen support op deze producten.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *