Btw op zonnepanelen in 2023
Het is al veel in het nieuws geweest, maar het nieuwe kabinet gaat zeer waarschijnlijk de btw op zonnepanelen afschaffen in 2023. Dit is positief nieuws want het nieuwe voorstel maakt de aanschaf zonnepanelen nog aantrekkelijker. De afschaffing van de btw geldt alleen voor de installatie van zonnepanelen, helaas nog niet voor warmtepompen of thuisbatterijen.
Hoe werkt het nu?
Momenteel kun je de btw op zonnepanelen terugvragen via de belastingdienst. Maar hier zitten een aantal haken en ogen aan. Zo moet de tenaamstelling van de energienota en de factuur van leverancier hetzelfde zijn. Verder mag degene op wiens naam de factuur staat, géén ZZP’er of onderdeel van een VOF zijn (BV’s zijn geen probleem). Als laatste mag de aanschafwaarde van het complete zonnesysteem niet hoger zijn dan €11.900. Drie punten die er voor zorgen dat sommige consumenten de btw op zonnepanelen niet terug kunnen krijgen. Met de nieuwe regeling kan iedereen vanaf 2023 btw-vrij zonnepanelen aanschaffen.
Hoe de btw op zonnepanelen verandert?
Het voorstel komt uit de Europese Raad. Daarin is een overeenstemming bereikt om EU-lidstaten de ruimte te geven om de btw op zonnepanelen te verlagen. Hierin kan elke lidstaat zelf beslissen om dit wel of niet te doen en in welke mate. De uitkomst van de afschaffing van de btw zal in 2024 worden geanalyseerd. Indien er negatieve effecten zijn opgetreden, zal de regelgeving verder worden aangepast. Als de regeling niet blijkt te werken, kan hij ook nog worden afgeschaft. Maar dit zal niet met terugwerkende kracht zijn.
In het voorstel staat dat niet alleen over de producten maar ook over de installatie van de zonnepanelen geen btw betaald hoeft te worden. Onder installatie vallen de montage van de zonnepanelen, de onderconstructie en werkzaamheden zoals het aanleggen van kabels en aanpassing van de meterkast. De exacte regels voor het vernieuwen van de gehele meterkast, zijn nog niet concreet vrijgegeven.
De zonnepanelen mogen volgens de regeling op het huis, schuur, tuinhuis, garage of een uitbouw worden geplaatst. Waarbij het uiteraard van belang is, dat de zonnepanelen worden aangeschaft om de woning van duurzame energie te voorzien.
Woningcoörporaties en BTW op zonnepanelen
Niet alleen consumenten kunnen voordeel halen uit deze nieuwe regeling maar ook voor woningcoöperaties geeft deze regeling profijt. Afhankelijk van de woningcoörporatie vervalt mogelijk de btw. Wanneer een woningcoöperatie geen btw-aftrek heeft, kan dit voor verhuurondernemers alsnog een belastingvoordeel opleveren. Woningcoöperaties moeten opletten bij het (ver)huren van zonnepanelen, hier blijft de btw namelijk 21%. Er vinden geen wijzigingen in deze wet plaats. De regelgeving is nog niet helemaal akkoord en de uitzonderingen zijn complex. Het is daarom goed om contact op te nemen met een specialist.
Indak zonnesystemen zijn uitgezonderd
Heel vervelend om te moeten zeggen maar voor zonnepanelen die in het dak worden geïnstalleerd blijft de 21% btw gelden. Dit komt omdat in dat geval de zonnepanelen een deel van de dakbedekking zijn. De zonnepanelen vervangen namelijk de dakpannen. Het ministerie geeft aan dat een indaksystem geen zonnepanelen zijn zoals bedoeld in de nieuwe maatregel. De zonnepanelen worden namelijk de dakbedekking en omdat de btw op dakbedekking nog steeds 21% is, mag de btw op zonnepanelen niet 0% zijn. In dit geval zouden er namelijk twee btw-tarieven zijn voor één goed, namelijk de dakbedekking.

Warmtepomp en thuisbatterij niet vrijgesteld van btw
Helaas vallen de warmtepomp en thuisbatterij nog niet onder deze regeling. Het Kabinet geeft aan dat deze producten niet direct noodzakelijk zijn voor het installeren en/of functioneren van een zonnesysteem. Daarom is voor deze producten het btw-tarief ook vanaf 2023 nog steeds 21%.
Al met al is de wetswijziging een positieve verandering voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen. De aankoop wordt aantrekkelijker, eenvoudiger en de Duin- en Bollenstreek wordt steeds een stukje duurzamer!