Btw naar 0 tweede kamer

Btw naar 0% op zonnepanelen, de Tweede Kamer stemt in!

Het kabinet wil vanaf 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen naar 0% hebben. Dit is momenteel 21%. Het doel van de overheid is om de btw-teruggave op deze investering te vereenvoudigen. Het voorstel is sinds 16 november officieel door de Tweede kamer, nu alleen nog de Eerste Kamer.

Hoe werkt het nu?

Momenteel kun je de btw op zonnepanelen terugvragen via de belastingdienst. Hier zitten een aantal haken en ogen aan. Zo moet de tenaamstelling van de energienota en de factuur van leverancier hetzelfde zijn. Verder mag degene op wiens naam de factuur staat, géén Zzp’er of onderdeel van een VOF zijn (BV’s zijn geen probleem). Als laatste mag de aanschafwaarde van het complete zonnesysteem niet hoger zijn dan €11.900. Drie punten die er voor zorgen dat sommige consumenten de btw op zonnepanelen niet terug kunnen krijgen. Met de nieuwe regeling kan iedereen vanaf 2023 btw-vrij zonnepanelen aanschaffen.

Voorstel btw zonnepanelen naar 0%

Het voorstel komt uit de Europese Raad. In het voorstel staat dat niet alleen over de producten maar ook over de installatie van de zonnepanelen geen btw betaald hoeft te worden. Onder installatie vallen de montage van de zonnepanelen, de onderconstructie en werkzaamheden zoals het aanleggen van kabels en aanpassing van de meterkast. De exacte regels voor het vernieuwen van de gehele meterkast, zijn nog niet concreet vrijgegeven.

De zonnepanelen mogen volgens de regeling op het huis, schuur, tuinhuis, garage of een uitbouw worden geplaatst. Waarbij het uiteraard van belang is, dat de zonnepanelen worden aangeschaft om de woning van duurzame energie te voorzien.

Voordelen btw-nultarief

Het btw-nultarief is erg gunstig. Op dit moment mag je namelijk maximaal €2500 aan btw terugvragen. Dit is een installatie onder een bedrag van €11.900 euro. De nieuwe regeling lijkt als groot voordeel te hebben, dat je het gehele btw-bedrag voor de totale installatie terug krijgt, waar je momenteel dus maximaal €2500 euro btw terugkrijgt.

Het ziet er naar uit dat het voor de nieuwe regeling dus niet meer uit maakt of je gewoon een persoon bent, een Zzp’er of deel uit maakt van een VOF. De zonnepanelen worden simpelweg tegen een BTW ‘0’ tarief gefactureerd en je hoeft nergens meer in je belastingaangifte met de btw teruggaaf rekening te houden. Wat de regeling gaat betekenen voor Zzp’ers en mensen die onderdeel zijn van een VOF, is nog niet bekend. Indien de regeling naar 0% gaat, kan een Zzp’er de installatie dan ook op zijn naam laten staan. Het voordeel is dat de energienota hierbij ook niet meer omgezet hoeft te worden naar bijvoorbeeld de partner (die geen Zzp’er is).

Voorheen was het belangrijk om alle regels over de btw-teruggave goed naast elkaar te houden en te kijken of je in aanmerking kwam voor de btw-teruggave. Gelukkig is dat met de invoering van deze nieuwe regeling verleden tijd. Daarbij scheelt het kosten omdat je de btw-teruggave in de meeste gevallen laat uitbesteden door een financieel bureau. Ook het Forfait dat door de belastingdienst werd ingehouden is niet meer nodig. 

130 stemmen voor

In de tweede kamer zijn 150 stemmen te verdelen. Hieronder een overzicht van welke partij voor het BTW ‘0’ tarief hebben gestemd en tegen heeft gestemd:

Voor:
VVD – 34
D66 – 24
PVV – 17
CDA – 14
SP – 9
PvdA – 8
Groen-Links – 8
ChristenUnie – 5
DENK – 3
SGP – 3
Volt – 2
Omtzigt – 1
Fractie Den Haan – 1
BBB – 1

Tegen:
Partij voor de Dieren – 6
Forum voor Democratie – 5
JA21 – 3
Groep van Haga – 3
BIJ1 – 1

Geen deelname:
Gündogan

Hoe gaan wij hiermee om?

Wij rekenen in de offertes op dit moment nog met de regeling zoals die nu bekend is en houden geen rekening met onbevestigde nieuwe methodes. Wij sturen dus op dit moment nog de offertes met de btw regel in de offerte. Dit zullen wij pas aanpassen als de regeling officieel door de éérste kamer heen is. Natuurlijk voeren we in de facturatie direct de nieuwe regeling door voor alle installaties die we vanaf 1 januari invoeren. 

De btw aanpassing per 1 januari staat los van alle prijsstijgingen die er door de fabrikanten en leveranciers aan ons worden doorgezet. We zijn helaas nog steeds genoodzaakt die door te berekenen op de uitstaande en goedgekeurde offertes. Als we de installatiedatum met jullie vast gaan stellen zullen we ook de prijsconsequentie op basis van de eerste offerte door geven. Je kunt dan altijd nog van de overeenkomst af. Helaas is het voor ons niet mogelijk om de prijswijzigingen allemaal voor onze rekening te nemen.  In de offerte staat deze manier ook uitgebreid uitgelegd. Dit is voor alle partijen de meest transparante manier van werken. 

Omdat de totale hoeveelheid opgewekte zonne-energie in de maanden november, december, januari en februari erg laag is (±10% van de totale jaaropbrengst), is er qua opbrengst slechts een zeer beperkte impact op het installeren in het laatste kwartaal 2022 of eerste kwartaal 2023. Dit maakt dus in de basis niet uit. Daarbij kun je nu nog de btw terugvragen bij de belastingdienst dus onder de eindstreep ben je niet meer of minder kwijt met de ingang van de btw-nultarief.

Het is dus even afwachten wat de regering zal beslissen en wanneer deze regeling in zal gaan. Tot die tijd proberen we iedereen op de hoogte te houden van de ontwikkelingen die er spelen.

*Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. De regels van de belastingdienst zijn leidend en niet de verantwoordelijkheid van Groene-Woningen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *