Brandweermannen

Brandweer: tips voor een veilig zonnesysteem!

Het was weer onderwerp van gesprek na de brand in Arnhem op 8 woningen, brandveiligheid van je zonnesysteem. De brand is hier ontstaan in de keuken en vervolgens naar de rest van het huis uitgeslagen. Door het bijzondere soort zonnesysteem op de huizen werd hier het blussen bemoeilijkt en waren er nog kleine punten waardoor het voor de brandweer lastig was, om het vuur onder controle te krijgen. Het is een belangrijk onderwerp om nogmaals onder de aandacht te brengen. De brandweer heeft een mooie checklist opgesteld met tips voor een veilig zonnesysteem.

Kies voor een betrouwbare installateur

De brandweer begint met de belangrijkste tip, kies namelijk voor een betrouwbare installateur. Het is van belang om een installateur te kiezen die gecertificeerd en betrouwbaar is. Dit kan je onder andere controleren via echteinstallateur.nl. Hier staan alle certificeringen die installatiebedrijven hebben. Je kunt op postcode zoeken en je installateur aanklikken. Dit geldt namelijk niet alleen voor zonnepaneel installateurs maar ook CV, elektra, gas, water en andere certificeringen. Check dus altijd goed of het bedrijf waar jij mee in zee gaat, ook een certificering heeft. Een betrouwbare installateur zal er voor zorgen dat alle stekkers die gebruikt worden compatibel zijn en dat de stekkers op de juiste manier aan de kabels worden gezet met deugdelijk gereedschap. Dit is één van de belangrijkste oorzaken van problemen in de installatie.

Bepaal de juiste plek voor de omvormer

De omvormer zet de zonnestroom (gelijkspanning) om in wisselspanning die je in woning kan gebruiken. Dit apparaat werkt dus met hoge spanningen en kan hierbij warm worden. Het is daarom van belang om de omvormer in een ruimte te hangen die kan ventileren. Zo kunnen er koude luchtstromen langs de omvormer gaan, om het apparaat af te laten koelen. Wordt een omvormer té warm, dan zal deze automatisch minder gaan produceren om af te koelen of zelfs helemaal uit schakelen. De plek van de omvormer wordt tijdens de schouw besproken en is bij voorkeur niet op een houten achterwand.

Omvormer groene-woningen

Onderhoud je zonnepanelen

Daarbij geeft de brandweer aan om elk seizoen je systeem een kleine inspectie te geven. Zij geven als tip om dit bijvoorbeeld elke schoolvakantie te doen of elke eerste dag van het nieuwe seizoen op de 21ste. 

Controleer het systeem op fysieke kenmerken. Loop naar buiten en controleer of de zonnepanelen nog goed liggen. Bekijk of er geen gekke dingen loshangen. Controleer het systeem ook op nesten van vogels of resten van nesten. De zonnepanelen kunnen erg heet worden en als er nesten op het dak liggen, kan dit zorgen voor brand. Tegenwoordig hebben we BirdBlockers die onze installatie beschermen tegen vogels. Een mooie uitvinding die voor iedereen met een zonnesysteem op een schuin dak, een uitkomst is.  Bij nieuwe installaties kunnen die direct mee gemonteerd worden. Het is géén 100% garantie dat vogels er niet meer achter komen want ze blijven creatief. Maar het bemoeilijkt het maken van nesten onder panelen wel enorm. 

Loop vervolgens naar de omvormer (indien deze in de woning hangt) en bekijk of je daar geen gekke dingen ziet. Een rood lampje betekent meestal dat de omvormer is uitgeschakeld (oranje op een SolarEdge is enkel als controle voor de communicatie en geeft dus geen probleem aan). Kijk ook of stekkers aan de onderzijde van de omvormer geen oververhitting verschijnselen hebben (bijvoorbeeld gesmolten structuur of ‘bruin’ geworden).  Ga altijd veilig te werk en breng jezelf niet in onveilige situaties. 

Safety first

Als laatste tip geeft de brandweer mee dat je moet bekijken of het systeem nog veilig draait. Hoor je de omvormer een raar geluid maken of de schakelaar in de meterkast knetteren, dan moet je aan de bel trekken. Let op! Het is normaal dat je de omvormer in de ochtend en avond een aantal keer hoort ‘klikken / schakelen’. Dat gebeurt als de omvormer zich aan/uit schakelt. Ook bij netcongestie zal de omvormer overdag uit kunnen schakelen. Als hij weer in schakelt, hoor je hem dus ook tikken. Maar hoor of zie je iets geks? Zet dan de automaat uit en vul dan ons storingsformulier in en wij helpen je graag als je klant bent van Groene-Woningen. 

Schaf daarbij ook hoge kwaliteit materialen aan. Zo hebben de glas-glas zonnepanelen van SolarWatt brandklasse A. Dit is de hoogste brandklasse die er is. De meeste zonnepanelen op de markt, vaak glas-folie, hebben brandklasse C certificering. SolarWatt glas-glas zonnepanelen zijn dus de meest veilige zonnepanelen die er zijn. Wil je hier meer over meer over weten, lees dan het artikel over brandveiligheid op de website van SolarWatt.

Brandbaarheid glas-glas vs glas-folie

Wanneer zonnepanelen in aanraking komen met vuur (dit hoeft dus niet door de zonnepanelen zelf te komen) zal bij glas-folie zonnepanelen de folielaag direct smelten. De smelttemperatuur van kunststof ligt ongeveer rond de 220°C. Hierdoor kunnen de silicium delen door de lucht gaan zweven, waardoor deze in de nabije omgeving terecht komen. Dit zijn de kleine deeltjes van de feitelijke cellen die in het paneel zitten.  Dit is schadelijk voor het milieu. Maar uit onderzoek van het RIVM zijn deze stoffen die vrijkomen niet schadelijker dan de andere stoffen die vrijkomen bij een brand. Dit kan je lezen op de website van het RIVM.

brandtest

Dit zal niet gebeuren met een glas-glas zonnepaneel omdat glas pas bij een hogere temperatuur smelt, namelijk pas bij 600°C. Blijft de temperatuur hieronder, dan zal het glas niet branden en zullen er geen silicium delen vrij komen in de natuur. Worden deze hoge temperaturen wel bereikt, dan zal ook het silicium smelten en niet rond gaan dwarrelen in warme opstijgende lucht. Je bent dus dubbel bezig met het milieu.

Brandtest zonnepanelen

Hieronder zie je een tabel met de verschillende brandklassen. Hier gaat het over het brandvermogen, blootstellingsperiode en vlamverspreiding. Dit komt uit het onderzoek van SolarWatt. Je leest het als volgt:

Kijk je naar brandklasse C, dan wordt een zonnepaneel blootgesteld aan vlammen met een vermogen van 325 kW. Hierbij worden ze 4 minuten blootgesteld aan deze vlammenzee en mag de vlam zich maximaal 3,9 meter verspreiden. Bij brandklasse B is dit een vermogen van 378 kW met een blootstelling van 10 minuten waarbij de vlam maximaal 2,4 meter mag verspreiden. Maar bij brandklasse A wordt het zonnepaneel 10 minuten blootgesteld met een brandvermogen van 378 kW en mag deze maar een vlamverspreiding hebben van 1,82 m. Er zit dus een groot verschil tussen het vermogen van de brand en de verspreiding van de vlam tussen A en C. 

SolarWatt brandklasse

De beste keuze

Maak dus ook met de aanschaf van zonnepanelen een weloverwogen keuze. De brand hoeft echt niet altijd door zonnepanelen zelf te komen, maar ze kunnen een expliciet onderdeel zijn van de feitelijke brand en de stoffen die daarbij vrij komen.

Het is niet alleen ‘brand’ waar de brandweer bij wordt geroepen, ook storm is een belangrijke factor. De erkende installateur zal ook met een door de fabrikant afgegeven ballastplan te werk gaan om het systeem storm vast neer te zetten (en ja, uiteindelijk kan onder zéér extreme omstandigheden alles een keer defect raken). Ook de wijze van monteren bij plat en schuin dak kan verschillend zijn. Wij willen de risico’s maximaal beperken en zullen dus in bijna alle gevallen de voorkeur geven aan een geschroefd systeem op een schuin pannendak. Vraag dus aan je installateur of hij gebruik maakt van schuif- of schroefhaken en zorg dat het aantal haken is afgestemd op de gebruikte methodiek. 

Een goed aangelegde installatie is een veilige installatie waar door gebruik van de juiste componenten, voldoende veiligheden zijn ingebouwd om het systeem in geval van een probleem uit te schakelen.

Als laatste tip… informeer je verzekeraar dat je panelen op de woning hebt zodat je niet achteraf discussie krijgt. Onze SolarWatt glas-glas zonnepanelen komen met een standaard 5 jarige verzekering voor jou als klant. Zo ben je in ieder geval de eerste 5 jaar gratis verzekerd.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *