terugverdientijd

Angst: terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd is de afgelopen jaren een belangrijk onderwerp geweest voor mensen die zonnepanelen overwogen. De terugverdientijd is de tijd die het kost om de investering terug te verdienen. Door middel van de salderingsregeling kunnen we het systeem nog steeds terugverdienen. Hoe korter de terugverdientijd, hoe aantrekkelijker. Maar hoe ziet de terugverdientijd eruit?

De terugverdientijd wordt bepaald aan de hand van een aantal factoren:

 • Kwh prijs
 • Zonuren
 • Kwaliteit
 • Salderingsregeling
 • Energieverbruik

Al deze factoren bepalen de terugverdientijd. De grootste factor is de kWh prijs van de energieleverancier. Op het moment dat je veel geld voor elektriciteit betaalt en dit kan vervangen door groene stroom te gebruiken, verdien je je zonnesysteem sneller terug. In de tijd van de energiecrisis tijdens de oorlog van Oekraïne en Rusland, waren de prijzen enorm hoog. Hoe hoger de energieprijzen, hoe korter de terugverdientijd. Toen was de terugverdientijd al snel 4 jaar. Tegenwoordig is dit weer tussen de 6 a 8 jaar.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd

Hieronder kun je een berekening zien hoe de energieprijs de terugverdientijd kan beïnvloeden. Dit is een rekenvoorbeeld om het inzichtelijk te maken en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Normale omstandigheden (€0,30)

Zonnepanelen: 10 stuks
Wp / zonnepaneel: 365 WP
Totaal systeem = 3650 Wp
Kwh prijs: €0,30

Besparing van 3650 * 0,30 = €1095 per jaar
Systeem van 10 zonnepanelen = €7500
Terugverdientijd = 6,8 jaar

Energiecrisis (€0,45)

Zonnepanelen: 10 stuks
Wp / zonnepaneel: 365 WP
Totaal systeem = 3650 Wp
Kwh prijs: €0,50

Besparing van 3650 * 0,50 = €1825 per jaar
Systeem van 10 zonnepanelen = €7500
Terugverdientijd = 4,1 jaar

Zonuren

Daarnaast zijn de zonuren en energieverbruik belangrijk. Als we meer zonuren in Nederland hebben, verdienen we onze installatie sneller terug. In 2022 hadden we een enorm goed zon jaar. Dit was ook terug te zien in alle systemen. Hierdoor verlaagt de terugverdientijd en heb je je systeem sneller terugverdient. 

Salderingsregeling

We weten op dit moment nog niet wat Den Haag gaat beslissen over de salderingsregeling maar we weten wel dat de beoogde afbouw van de salderingsregeling pas vanaf januari 2025 in kan gaan, in verband met het invoeren van de wetgeving. We kunnen op dit moment dus nog volledig salderen. Dit is gunstig voor de terugverdientijd.

Afbouwen salderingsregeling

Maar ook als de salderingsregeling afgebouwd wordt, zijn zonnepanelen nog steeds interessant. We moeten namelijk niet vergeten dat je met de investering van zonnepanelen een groot gedeelte van de dag stroom gebruikt uit de zonnepanelen. Deze stroom zou je normaal gesproken afnemen van de energieleverancier. Zo ben je uiteindelijk ook minder afhankelijk van het stroomnet.

Hier komt bij kijken dat we de afgelopen jaren een stijging zien in de kosten voor energie. Elk jaar worden onze energieprijzen duurder en duurder. Dit wil zeggen dat je elk jaar meer gaat besparen op de energierekening met elke kWh die je zelf opwerkt. Je kunt dus veel beter je eigen energiekosten reguleren. 

Daarbij moeten we ook niet vergeten dat de investering in zonnepanelen nog steeds meer rendeert dan als het geld op de bank staat. Gemiddeld rendeert een zonnesysteem zo’n 9%. Dit is veel meer dan als je het geld op de bank zet. 

Kortom, de terugverdientijd van zonnepanelen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. In veel gevallen ligt de terugverdientijd tussen de 5 á 10 jaar. Na deze periode beginnen zonnepanelen echt de financiële voordelen te leveren. Hierna kun je jarenlang genieten van een korting op de energierekening. Zelfs zonder de volledige salderingsregeling blijft investeren in zonne-energie een verstandige keuze vanwege de vele voordelen op het gebied van kostenbesparing, duurzaamheid en toekomstige energiezekerheid.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Bij de getoonde berekening van de terugverdientijd ontgaat mij de ratio achter het vermenigvuldigen van het totale Wattpiekvermogen van alle panelen met de Kwh-prijs. Dit lijkt mij een onzinnige berekening waarbij geen rekening wordt gehouden met jaargetijden, weersinvloeden en oriëntatie van de panelen. Als dit de berekening is die Griene Woningen ook gebruikt in de terugverdientijd jn de offerte dan geef ik daar geen stuiver voor.
  Om maar eens iets te noemen leverden mijn 16 zonnepanelen vandaag maar een schamele 440 Watt op.
  Graag uw reactie.

  1. Beste meneer Doorgeest, dank voor uw antwoord! Dat klopt en daarom geven we in de zin erboven aan dat het gaat om een voorbeeld om het inzichtelijk te maken en niet een specifieke berekening is. Over het algemeen kunnen we stellen dat als je een systeem (10 panelen 365 wp) van 3.650 Wp op je dak hebt liggen, dat je dit keer 0,85% kan doen om je jaaropbrengst te berekenen. Dit zal dus op 3.102 Kwh uitkomen. Daarnaast zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden, maar om dit in de berekening nog toe te voegen maken we het enorm specifiek en we willen het graag simpel houden om voor iedereen te begrijpen. Hopelijk begrijpt u dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *