Angst: Investeren in zonnepanelen nog steeds rendabel?
Tijdens onze gesprekken met klanten, merken we steeds vaker dat er een angst ontstaat over of zonnepanelen nog rendabel zijn. Want zijn zonnepanelen nog wel de investering waard?
Laten we beginnen met het feit dat zonnepanelen altijd interessant zijn omdat je je eigen stroom opwekt en dus per direct een vermindering op je energierekening ziet. In de zomer zullen de zonnepanelen een stuk meer opwekken dan in de winter. Maar het simpele feit blijft dat je geen stroom uit het net hoeft te halen en dus bespaart op de rekening. We moeten de investering ook echt zien als een middel om te besparen.
Salderingsregelingen
Waar veel angst ontstaat is de afbouw van de salderingsregeling. De salderingsregeling is een regeling ingesteld door de overheid om zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Voor de stroom die je te veel opwekt, ontvang je een bedrag. Dit bedrag wordt uiteindelijk als korting op de energierekening verrekend.
Zoals het er nu uitziet, is de salderingsregeling weer uitgesteld door het vallen van het kabinet. Dit wil zeggen dat we momenteel nog steeds kunnen salderen. In het voorstel van het kabinet staat dat de salderingsregeling vanaf 2030 stopt. Pas op 1 januari 2031 kunnen we niet meer salderen. Dit duurt nog 6 jaar. Dus de investering in zonnepanelen blijft interessant.
Opbrengst
Daarbij zien we de laatste jaren een verschuiving. Voorheen wilde we zo veel mogelijk opwekken zodat we konden verdienen aan zonnepanelen. Tegenwoordig is het doel om zo veel mogelijk zelf te consumeren. Gebruik je stroom direct als je het opwekt. Met het oog op de toekomst en het afbouwen van de salderingsregeling wordt dit erg interessant. Meer weten over de status van het afbouwen van de salderingsregeling >> lees het in ons artikel over saldering.
Verder moeten we de investering in zonnepanelen gaan zien als een bespaar model. Vroeger kon je investeren in zonnepanelen en hier ook aan verdienen. Dit is nu niet meer mogelijk. De zonnepanelen zijn dus geen verdienmodel meer maar een bespaarmodel geworden.
Redelijke terugleververgoeding
Energieleveranciers moeten daarnaast ook nog steeds een redelijke terugleververgoeding betalen. Dit is het bedrag wat je terugkrijg voor de stroom die je terug het net in stuurt. Het minimum bedrag wat je voor de stoom krijgt, is 8 cent. Per leverancier verschilt dit bedrag. Dit kan even hoog zijn als het bedrag wat je voor de energie betaalt (bijvoorbeeld 35 cent) maar kan ook lager zijn. Energieleveranciers concurreren hiermee tegen elkaar. Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, kan het handig zijn om te kijken wat de redelijke terugleververgoeding van jouw energieleverancier is.
Energieprijzen
Een andere reden waarom zonnepanelen nog steeds interessant zijn, is de stijgende energieprijs. De afgelopen jaren is de prijs van energie alleen maar gestegen. Zonnepanelen blijven een manier om deze kosten te drukken. Je wordt minder afhankelijk van de prijs schommeling op de markt en bespaart je uiteindelijk veel geld.
Al met al loont het nog steeds om zonnepanelen aan te schaffen. Ook met het oog op de toekomst waarin we wereldwijd steeds meer zullen elektrificeren en de stroomprijs alleen maar toeneemt, is het opwekken van eigen stroom een pré. Je bespaart hiermee direct op je energiekosten en bent goed bezig voor het milieu. Zonnepanelen zijn dus nog steeds interessant.
Volgens mij is de terugleververgoeding geen 0,35 cent, zoals u aangeeft. Dat is wel heel weinig.
Beste Martin, dank voor uw vraag. Op dit moment verschilt de terugleververgoeding per energiemaatschappij enorm. Dit ligt ongeveer tussen de 5 cent en 15 cent bij de meeste maatschappijen. Maar dit kan over een tijdje weer anders zijn. Kijk voor het afsluiten van een nieuw contract altijd even naar de terugleververgoeding. Zeker als je al zonnepanelen hebt of hierover nadenkt.