Salderingregeling afbouw

Afbouwen salderingsregeling mogelijk uitgesteld

Op vrijdag 7 juli is het definitief geworden, het kabinet is officieel gevallen. Na maanden overleggen en vergaderen is de samenwerking tussen de VVD, D66, CDA en CU gestopt. Maar door het vallen van het kabinet kan de salderingsregeling weer vertraging oplopen en dit is niet de eerste keer.

In de plannen van het gevallen kabinet stond dat we begin 2025 zouden starten met het afbouwen van de salderingsregeling. Salderen wil zeggen dat je alle stroom die je verbruikt, mag verrekenen met alle stroom die je opwekt met je zonnepanelen. Dit verrekenen gebeurt jaarlijks en noemt men salderen. Vandaar de naam salderingsregeling. 

Meer weten over hoe de salderingsregeling eruit zag? Lees het in het artikel: Salderingsregeling vanaf 2023

In februari heeft de Tweede Kamer lang gesproken over de salderingsregeling. Afgelopen jaren lag er een wetsvoorstel over de salderingsregeling die zou starten in 2023. Waarbij we vanaf 2023 elk jaar met 9% minder mochten salderen. In 2022 zouden we nog 100% mogen salderen, in 2023 zou dit 91% zijn en in 2024 82% enzovoorts. Maar deze regeling is met twee jaar uitgesteld door het ‘gevallen’ kabinet.

Het gevolg hiervan is dat we in 2022, 2023 en 2024 volledig mogen salderen. Maar dat in 2025 je met 36% minder mag salderen. Dit wil zeggen dat we in een keer van 100% salderen naar 64% salderen gaan. Om aan deze enorme stap te wennen laat het kabinet in 2025 en 2026 de saldering op 64% staan en dit zal daarna elk jaar met 9% omlaag gaan. 

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde afgelopen februari voor op dit wetsvoorstel. Maar of de Eerste Kamer dit wetsvoorstel op tijd in behandeling kan nemen is nog maar de vraag. Hierdoor kan het zijn dat de regeling weer controversieel verklaard wordt. Dit wil zeggen dat onderwerpen niet meer op de agenda komen totdat er een nieuw kabinet aangetreden is omdat er mogelijk een andere uitkomst kan zijn met een ander kabinet.

Herhaling

De salderingsregeling wordt nu al voor de tweede keer controversieel verklaard. In 2021 viel het kabinet ook en werd het wetsvoorstel uitgesteld tot na de verkiezingen. Maar door de lange formatie die toentertijd plaatsvond, was de startdatum 1 januari 2023 niet meer haalbaar. 

In- en export meten

Niet alleen het kabinet zorgt voor de vertraging, ook de netbeheerders moeten zorgen dat alles in orde is. Dit was de reden waarom de deadline januari 2023 niet door kon gaan. De netbeheerders moeten zorgen dat iedereen een slimme meter heeft, dit was januari 2023 niet het geval. 

De energieleverancier moet kunnen zien wat je terug het net in stuurt en wat je uit het net verbruikt. Onder andere Stedin en Liander moeten alle woningen van een oude draaimeter omzetten naar een slimme meter. Dit kost tijd en zorgt voor vertraging.

16 maanden

Het gaat erom spannen of het wetsvoorstel op tijd afgerond is. Er is gemiddeld 16 maanden nodig om een wetsvoorstel te implementeren. De salderingsregeling moet dan in het derde kwartaal afgerond zijn. Dat is juli tot september van 2023, dus nog twee maanden om het voorstel af te ronden zodat het in 2025 kan starten. De kans is klein dat dit gaat gebeuren.

Een logisch gevolg is dat de salderingsregeling weer uitgesteld gaat worden. Partijen zoals BBB, GroenLinks en de PvdA zijn nog steeds tegenstander van de afbouw van de salderingsregeling. En met de huidige veranderingen binnen de politiek zou het wetsvoorstel een andere uitkomst hebben bij een nieuwe stemronde. We moeten dus nog even wachten op de beslissingen uit Den Haag. 

Tot die tijd kunnen we er zelf in ieder geval alles aan doen om alvast voorbereid te zijn op de afbouw van de salderingsregeling. Zelfconsumptie is het belangrijkste woord van de komende jaren. Ook met én zonder het afbouwen van de salderingsregeling is dit belangrijk. We willen onze zonnepanelen namelijk optimaal gebruiken. Zet de vaatwasser, wasmachine en droger zo veel mogelijk op de zonuren aan zodat je zonnestroom gebruikt in plaats van grijze stroom uit de grote centrales.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *