Thuisbatterij DC AC

AC of DC gekoppelde thuisbatterij

We naderen 2025 en dat betekent dat de thuisbatterij steeds interessanter gaat worden. We kunnen de thuisbatterij op verschillende manieren in gaan zetten. Veel mensen denken enkel aan het opslaan van zonnestroom die ze zelf hebben opgewekt om die later te kunnen gebruiken. Dit staat beter bekend als het verhogen van de zelfconsumptie. We kunnen een thuisbatterij ook gebruiken om pieken in het thuisverbruik op te vangen. Om zo een kleinere aansluiting in de meterkast te kunnen behouden als we meer elektriciteit gaan gebruiken in huis.

De thuisbatterij komen we in twee verschillende vormen tegen. We hebben een zogenaamde AC gekoppelde batterij en een DC gekoppelde batterij. Maar wat is het verschil?

Expertise

Expert Dennis van der Meij heeft daar recent een goed artikel over geschreven. Dennis van der Meij is specialist op het gebied van zonnesystemen. Hij schrijft uitgebreide blogs over verschillende vraagstukken op zijn website en LinkedIn. Heb je een vraag over zonnesystemen, dan kun je deze stellen aan Dennis. Hij zal hier in een makkelijke taal een logisch verhaal van maken. Hij doet dit net het motto dat zijn zoontje het ook moet begrijpen.

Volgens Dennis hebben momenteel 1,5 miljoen woningen nu al zonnepanelen en worden we op alle mogelijke manieren verleid tot een thuisbatterij. Dennis zegt: “In de toekomst zal het geen verleiding meer zijn maar pure noodzaak aangezien de prijs voor teruggeleverde zonne-energie steeds lager wordt ten opzichte van opgenomen energie.”

Dennis zijn toekomstbeeld is dat de salderingsregeling snel moet afbouwen zodat de energiemaatschappijen consumptie en teruglevering los kunnen koppelen: ‘Als we dan thuisbatterijen toepassen hebben we 2 opties: een losse AC gekoppelde of een gecombineerde DC gekoppelde thuisbatterij. Maar wat zijn de voor en nadelen?

Wat is een AC of DC gekoppelde thuisbatterij?

Voordat we de voor en nadelen op een rijtje zetten, moet je begrijpen wat een thuisbatterij doet. De thuisbatterij slaat de zonnestroom die overdag wordt opgewekt op zodat deze gebruikt kan worden op een later moment (in de avond). Om een misverstand uit de wereld te helpen, we kunnen niet de energie die in de zomer wordt opgewekt bewaren voor de winter. Het gaat in de basis om het overbruggen van een 24-uur cyclus. 

De stroom die van de zonnepanelen afkomt is DC stroom, gelijkstroom. Stroom die we in een thuisbatterij op slaan is ook DC stroom. Je kunt dus zonder ‘omvormen’ de DC stroom van de zonnepanelen opslaan in een thuisbatterij. Je hebt dan wel regelapparatuur nodig die dat proces in goede banen leidt.

DC en AC gekoppeld

Heb je een DC gekoppelde thuisbatterij met geïntegreerde omvormer, dan zal de stroom direct van de zonnepanelen in de thuisbatterij gaan en vormt de omvormer de stroom om naar AC stroom, wisselstroom. Deze stroom kan je gebruiken in huis.

Heb je een AC gekoppelde thuisbatterij, dan zit in de thuisbatterij een omvormer die de stroom van AC, wisselstroom in huis, omzet naar DC stroom. Een batterij is namelijk altijd gelijkstroom oftewel DC stroom. Dat betekent dat de DC stroom uit de zonnepanelen eerst door de omvormer in huis wordt omgezet naar AC stroom. Deze stroom wordt netjes in de meterkast wordt afgeleverd. Als de slimme sensoren meten dat er stroom aan het net wordt teruggeleverd, zal er eerst gekeken worden of de thuisbaterij nog stroom kan gebruiken. Is dat het geval, dan zal de extra omvormer in de AC thuisbatterij eerst de stroom vanuit de meterkast terug omzetten naar DC stroom die opgeslagen kan worden in de thuisbatterij. Wil je later gebruik maken van de stroom uit je thuisbatterij dan zal deze ervoor zorgen dat de DC stroom wordt omgezet in AC stroom die gebruikt kan worden in huis. 

We hebben dit geprobeerd in een helder schema te zetten, deze zie je hieronder. Het is goed dit verschil te begrijpen want we hebben uit het artikel van Dennis wat belangrijke zaken overgenomen waarbij het verschil tussen de beide thuisbatterij belangrijk is om te begrijpen.

Schematische weergave werkwijze

AC gekoppelde thuisbatterij

DC gekoppelde thuisbatterij

AC gekoppelde thuisbatterij
DC gekoppelde thuisbatterij

AC gekoppelde thuisbatterij

Voordeel AC gekoppelde thuisbatterij:
– Makkelijk achteraf naast een installatie van een bestaande zonnesysteem te plaatsen.
– Veel keuze tussen verschillende thuisbatterij type’s, capaciteit en celtype.
– Locatie onafhankelijk: hoeft niet nabij de omvormer van de zonnepanelen te worden geplaatst.
– Het vermogen wat je omvormer van de thuisbatterij kan leveren staat los van zonnestroom omvormer.
– Je hoeft niet persé hetzelfde merk zonnestroom omvormer en thuisbatterij te hebben.

Nadeel AC gekoppelde thuisbatterij:
– Je moet 2 AC aansluitingen maken 1x zonnestroom en 1x thuisbatterij.
– De opgetelde stroom van net, de zonnepanelen en thuisbatterij wordt snel gevaarlijk (het gaat er dus om dat het door professionals wordt geïnstalleerd met een juist ontwerp van de meterkast.)
– Investering is hoger omdat je zonnepanelen-omvormer en thuisbatterij-omvormer los moet aanschaffen.
– Je hebt bij 2 verschillende merken niet alles in 1 overzicht/app.
– Conversie verliezen (roundtrip) zijn hoog. Bij elke omvorming van AC naar DC of andersom verlies je een percentage. (Ongeveer 4% per conversieslag, dus bij de AC thuisbatterij dus 2×4% = 8%)
– Meer componenten dus meer ruimte beslag.

DC gekoppelde thuisbatterij

Voordeel DC gekoppelde thuisbatterij:
– De zonnepanelen omvormer is direct klaar voor de thuisbatterij.
– Maar 1 AC aansluiting in meterkast te maken.
– Je opgetelde stroom blijft beperkt tot zonnepanelen en het net. ( alleen de omvormer van het systeem brengt stroom naar de meterkast. Je hebt dus niet EN zonnepanelen EN een los thuisbatterij systeem die stroom naar de meterkast kunnen brengen)
– Veel minder conversieverlies doordat de zonnepanelen direct via DC de thuisbatterij in kan. (totaalverlies ongeveer 4% omdat de stroom maar 1x wordt omgezet van DC naar AC)
– Alles is geïntegreerd in 1 omvormer/app/besturing.
– Minder componenten dus minder ruimte beslag.
– Communicatie en aansturing thuisbatterij is simpeler.
– Totaalprijs DC systeem is goedkoper dan AC systeem (ivm 2 losse sets)

Nadeel DC gekoppelde thuisbatterij:
– Minder keus in thuisbatterijen in verband met verschillende communicatieprotocollen.
– Je investeert alvast in je thuisbatterij omvormer voordat je hem (misschien) nodig hebt.
– Totaal te leveren vermogen is gelimiteerd op aantal KW van de zonnestroom omvormer.
– De zonnestroom omvormer hangt vaak op zolder dus de thuisbatterij moet daar ook in de buurt komen. Deze moet je namelijk fysiek koppelen.
– Er is minder keuze tussen verschillende thuisbatterij types, capaciteit en celtype.

Voorbeeld thuisbatterijen

Battery Flex
batterij + omvormer Kstar

Battery Flex SolarWatt (AC gekoppeld – wisselstroom)

K-Star omvormer + thuisbatterij (DC gekoppeld – gelijkstroom)

Wat kies jij?

Het is dus een mooie overweging. Ga je voor een AC systeem waarbij er veel flexibiliteit is maar wel grote conversie verliezen. Waarbij de losse thuisbatterij overal geplaatst kan worden, maar wel een meerprijs. Of ga je voor een DC systeem? Dit systeem heeft een lage prijs, is gemakkelijk aan te sluiten op een AC aansluiting en heeft weinig conversieverlies. Nadeel is dat je minder flexibel bent in de locatie en merkgebonden bent. De feiten heeft Dennis van der Meij mooi op een rijtje gezet, nu is de keuze aan jou.

Het volledige artikel van Dennis van der Meij vindt je hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *