Waslijn zon

12:00 ’s middags? Tijd voor stralend witte was!

Het is de afgelopen tijd ook steeds vaker in het nieuws, volgens de netbeheerders moeten we onze apparaten vaker overdag gebruiken! Dit geldt niet alleen voor mensen die zonnepanelen hebben maar voor alle huishoudens. We gebruiken namelijk de stroom die we opwekken, niet efficiënt genoeg en dat geeft (potentieel) problemen in het netwerk.

Door de hoeveelheid groene energie neemt de druk op het elektriciteitsnet toe. Er komen steeds meer huizen met zonnepanelen. Maar ook meer zonneparken en windmolenparken waardoor er een grote toename van elektriciteit op het net aanwezig is. Ons elektriciteitsnetwerk is hier alleen nog niet genoeg op voorbereid.

Om deze grote druk op het net te verlagen, moeten we als Nederland zo veel mogelijk stroom verbruiken op de momenten dat er duurzame energie wordt opgewekt. De hoogste piek zit  meestal tussen 11:00 uur ’s ochtends en 16:00 uur ’s middags. Dus niet meer in de late avonduren en in het weekend de was draaien zoals we dat van vroeger gewend waren. Het “groene-denken” moet er dus voor zorgen dat we opwekken & gebruiken goed op elkaar afstemmen.

Grijze stroom

Op het moment dat we ’s avonds en ’s nachts de wasmachine en vaatwasser aanzetten, maken we gebruik van grijze stroom. Deze stroom komt veelal uit de kolen- en gascentrales. Dit is dus een stuk slechter voor het milieu dan de duurzame groene stroom van overdag. 

Het is goed om te weten dat dit voor ieder huishouden geldt, niet alleen voor eigenaren van zonnepanelen. Want de duurzame energie die je buren opwekken, komt ook bij jou in je woning terecht als je geen zonnepanelen hebt. We moeten dus proberen om zoveel mogelijk groene stroom te gebruiken op de momenten dat we het opwekken. Zodat we de grijze stroom in de avond zo min mogelijk gebruiken.

Piek- en daltarief

 Sommige huishoudens hebben nog een ‘piek- en daltarief’ waarmee het na 23:00 uur in de avond iets goedkoper is om te gebruiken. Deze verschillen worden echter steeds kleiner in de vaste contracten en zullen naar ons idee dadelijk verdwijnen. Daar voor in de plaats zien we steeds meer dynamische tarieven komen, waarbij je één dag vooruit de stroomprijzen kunt zien en daar je verbruik op af stemmen. In die dynamische tarief structuur zie je heel goed de goedkope prijzen naar voren komen op de momenten dat er veel stroom wordt verwacht vanuit duurzame bronnen. Door de lage tarieven worden we als consument ‘gestuurd’ om ook op die momenten te gaan gebruiken. In dit voorbeeld van Nieuwe Stroom met de prijzen voor elektra op 25 juni, ga je dus als consument met name alle gebruikers aan zetten tussen 11 uur en 16 uur. Daar betaal je niets voor de stroom die je af neemt. Deze prijs is één dag vooruit bekend en daar kan je dus je gebruik op afstemmen.

Nieuwe stroom

Wat kun je doen?

We moeten onszelf dus aan gaan leren om op basis van ‘aanbod van stroom’ de gebruikers aan of uit te zetten. In de toekomst zullen we steeds meer apparaten krijgen die dit middels slimme software zelf kunnen doen. Maar wat zijn de grootverbruikers?  Denk daarbij aan:

  • Wasmachine
  • Vaatwasser
  • Droger
  • Auto opladen
  • Elektrische fiets
  • Airco

Wat als er té veel stroom wordt aangeboden?

Het kan voorkomen dat de spanning op het elektriciteitsnet te hoog wordt. Dit komt onder andere door de grote hoeveelheid zonne- en windenergie die bijvoorbeeld op een zonnige winderige dag wordt aangeboden op het elektriciteitsnet. Omvormers moeten  dan uitschakelen om een veilige spanning op het net en in de woning te behouden. Dit fenomeen heet netcongestie en komt in het ene wijk meer voor dan in andere wijken (Wil je meer weten over netcongestie, klik hier). De omvormer zal automatische weer aangaan als de spanning op het net weer veilig is. Des te belangrijker is het om je opgewekte stroom zelf in huis te gebruiken en je zelfconsumptie te verhogen. Deze veiligheid van uitschakelen zit standaard in je omvormer geprogrammeerd. De omvormer moet volgens de netstandaard uitschakelen boven de 253Volt. Zouden de omvormers dat niet doen dan kan dat dus schadelijk zijn voor alle apparaten die in het netwerk zijn aangesloten. Die zijn gemaakt om een spanning tot 253Volt aan te kunnen.

Heb je dus geen zonnepanelen maar wil je wel groen bezig zijn? Geen zorgen, draai dan de wassen overdag op groene stroom. Dit zorgt voor besparing van grijze energie. En heb je wel zonnepanelen, dan ben je dubbelgroen bezig!

Belangrijk: Groene-Woningen is géén adviseur voor de juiste energie contracten. Voorbeelden in onze artikelen zijn op basis van de kennis die dan aanwezig is en dienen louter als voorbeeld. Als gebruiker ben je altijd verantwoordelijk om zelf de juiste afweging te maken voor energie contracten. 

Vergelijkbare berichten

2 reacties

    1. Beste meneer Versluijs,

      Dank voor uw vraag. Op het moment dat een omvormer niet is uitgeschakeld zijn intern de PLUS en MIN niet verbonden en zal de energie niet gaan ‘stromen’. Er is in dat geval geen stroom, wel spanning, maar daar gebeurd niets mee. Eigenlijk net als bij een batterij of accu die gewoon ergens staat/ligt. Zolang de + en de – niet met elkaar zijn verbonden gebeurd daar ook niets mee en blijft de spanning in de accu zitten.

      Met de panelen is het niet anders. Zodra de omvormer weer AAN schakelt is de kring weer rond en zal er weer stroom zijn (Amperes) die we terug kunnen leveren aan het net. Hiervoor zal de omvormer het Voltage nét iets boven de netspanning brengen zodat het ook daadwerkelijk naar het net kan ‘stromen’. Eigenlijk net als bij twee watervaten kan er enkel water van het ene naar het andere vat stromen als het niveau van het water in één van de vaten iets hoger is als in de andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *